Follow & share
Instagram van Reizendoejezo

Malaria informatie

 

Wanneer u op reis gaat naar een land waar malaria heerst dan dient u op te letten. Malaria is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door eencellige parasiet. De parasiet wordt op mensen overgebracht door malariamuggen. Jaarlijks overlijden ongeveer 1 miljoen mensen aan malaria, voor het overgrote deel in Afrika en voor het overgrote deel kinderen jonger dan 5 jaar. Afrika is het continent waar malaria het meeste voorkomt. Daarnaast zijn er ook landen in Zuid-Amerika en Azië waar nog steeds malaria voorkomt. Voor dat u op reis gaat naar één van deze continenten is het noodzakelijk om informatie in te winnen bij een GGD of bijvoorbeeld de huisarts. Die kunnen namelijk aangeven of het nodig is om malariatabletten mee te geven. Ook SpottingWildlife heeft algemene informatie over malaria op een rij gezet:

 

 







Voorkom Malaria

Wanneer u op reis gaat naar een bestemming waar malaria heerst dan moet u zich voorbereiden. Malariamaggen en andere insecten kunt u namelijk op verschillende manieren worden vermijden:


Muskietennetten 
Muskietennetten (klamboes) die geregeld geïmpregneerd worden met een insecticide zoals DEET houden de muggen goed tegen. 


Medicijnen 
Het toedienen van medicijnen aan mensen die blootgesteld worden aan malariamuggen; dit heeft vooral zin bij mensen die niet in de tropen wonen, maar alleen een bezoek brengen. 
De meest gebruikte middelen zijn onder meer mefloquine, atovaquon/proguanil (Malarone), proguanil, doxycycline, primaquine en chloroquine. Deze middelen zijn alleen in Nederland verkrijgbaar. Reizigers uit andere landen gebruiken vaak andere middelen. 


Vaccinatie tegen malaria
Tot op heden bestaan er (nog) geen vaccinaties tegen malaria. Dit komt mede doordat de malariamug resistent raakt tegen de gebruikte middelen.



Malaria - ziekte

Kenmerkend voor malaria zijn de koortsaanvallen, gepaard gaand met koude rillingen en soms braken. Bij een eenmalig besmettingsmoment blijft de ontwikkelingscyclus van de parasieten vaak een poos in de pas lopen, en verlaten ze allemaal op hetzelfde moment de cellen en komen samen met allerlei afvalstoffen vrij in het bloed wat tot een koortsaanval aanleiding geeft, vandaar namen als 'derdedaagse koorts'. Afhankelijk van de soort plasmodium doen de aanvallen zich om de 48 uur voor (P. vivax en P. ovale), om de 72 uur (P. malariae), of vaker en onregelmatig (P. falciparum). De laatste vorm, malaria tropica, is de meest voorkomende en de ernstigste, omdat hierbij vaak allerlei nauwe bloedvaten van vitale organen verstopt raken. Als dit betrekking heeft op de hersenen ontstaat cerebrale malaria. Malaria tropica kan de dood tot gevolg hebben. Eenmaal geïnfecteerd is men minder kwetsbaar voor nieuwe infecties.





 




Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Natuur-vakantiehuisjes



Ga hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurcampings


Of verblijf op de mooiste Campings in de natuur.

Natuurgidsen zoeken



Zoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

Wildlife vrijwilligerswerk

Wildlife en natuur vrijwilligerswerk


Op zoek naar leuke vrijwilligersprojecten met schildpadden, leeuwen, olifanten, dolfijnen, apen en andere dieren? Kijk dan eens bij de projecten voor AfrikaAmerikaAzië 
en Europa.