Follow & share
       
Vrijwilligerswerk dieren

Vrijwilligerswerk in Zimbabwe

 

Heeft u altijd al eens vrijwilligerswerk met dieren willen doen in Zimbabwe? In Zimbabwe zijn verschillende vrijwilligersprojecten met wildlife te volgen. U kunt voor enkele weken gaan helpen bij diverse opvangcentra's voor leeuwen en ander wildlife. Bij het werken met wildlife draag je bij aan de verzorging en bescherming van deze prachtige dieren. Je hoeft hierbij geen ervaring te hebben in het werken met dieren, het enige wat gevraagd wordt is enthousiasme en toewijding. Daarnaast is Zimbabwe dé geschikte bestemming bij uitstek als u van avontuur houdt, door alle mogelijke excursies en uitstapjes die je kunt maken in de omgeving. SpottingWildlife heeft de volgende informatie over vrijwilligerswerk met dieren in Zimbabwe op een rij gezet:

 

      Vrijwilligerswerk Zimbabwe

Leeuwenproject Activity International
Wildlife project van Travel Active 

  

The Wildlife Orphanage. 

The Wildlife Orphanage in Zimbabwe is een opvang- en revalidatieproject dat op 25 km buiten Bulawayo stad ligt. Het project is opgericht 1973 en is een thuishaven voor wilde dieren die geen overlevingskans meer hebben in de natuur. Daarnaast houdt The Wildlife Orphanage zich bezig met educatie over en onderzoek naar wilde dieren. Het project staat inmiddels bekend als een van de grootste en meest succesvolle opvang/revalidatiecentra van Afrika. Op dit bijzondere project werk je dagelijks met leeuwen, jakhalzen en hyena's, maar ook vogels worden soms opgevangen. Je werkzaamheden bestaan o.a. uit. Voeden van dieren (met de hand/fles). Meten en wegen van jonge dieren om hun groeiproces in de gaten te houden. Dieren verzorgen. Observeren van het gedrag van de dieren. Schoonmaken van de dierenverblijven. Helpen met het bouwen/onderhouden van de dierenverblijven. Assisteren van de dierenarts bij het geven van medische zorg. Anti-strooppatrouilles lopen. Dit Wildlife programma in Zimbabwe biedt jou een unieke mogelijkheid om van het echte Afrika te kunnen genieten. Maak in een fantastische omgeving kennis met de lokale bevolking, help een handje mee in de natuur en leer alles over wildlife in Zimbabwe. Bekijk hier meer informatie over The Wildlife Orphanage. Hands on Lion Conservation Volunteer Project

Om te beginnen even een feitje: in de afgelopen 30 jaar is het aantal leeuwen in Afrika met zo'n 80% afgenomen. Je leest het goed: 80%. Waren er in 1975 nog zo'n 200.000 leeuwen op het Afrikaanse contintent te bespeuren, in 2002 is dat aantal drastisch verlaagd en waren dat er nog maar een kleine 40.000. Oorzaak: de mens. Tijd om wat terug te doen! Als vrijwilliger van dit prachtige Hands on Lion Conservation Volunteer project help je mee met de terugkeer van de leeuw in de Afrikaanse wildernis.De thuisbasis van dit project is Victoria Falls, een stad aan de Zimbabwaanse kant van de beroemde Victoria watervallen. Het project is onderdeel van het ALERT Lion Rehabilitation Programma, een non-profit organisatie die zich inzet voor het behoud van de natuur en voor het welzijn van de leeuwen in dat gebied. Tijdens het project zul je veel met leeuwen en cubs (babyleeuwtjes) werken maar ook onderzoek gaan doen naar het gedrag van leeuwen. Doel van het project is om - op een verantwoorde manier - zo veel mogelijk leeuwen terug te zetten in de natuur.

Onderzoek
Onderzoek is nodig om inzicht te krijgen in het gedrag van de leeuwen. Tijdens de lion walks zal je dan ook gevraagd worden om het gedrag van de dieren nauwlettend in de gaten te houden en gegevens te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan hoe de ontwikkeling van het jaaggedrag verloopt, hoe de leeuwen ten opzichte van anderen gedragen, hoe zijn lichamelijke ontwikkeling is etc. Aan de hand van o.a. jouw bevindingen wordt er voor iedere leeuw een plan van aanpak gemaakt. Natuurlijk word je van tevoren getraind in het doen van observaties en word je verteld waar je allemaal op moet letten.

Werk in National Park
Als vrijwilliger help je ook mee met werkzaamheden van de rangers in het National Park. Dat kan varieëren van het aanleggen van nieuwe drinkplaatsen, illegale strikken te ontkoppelen die door stropers zijn uitgezet, het verwijderen van uitheemse plantsoorten ect. Welke werkzaamheden je gaat doen, hangt erg af van wat er op het moment van jouw verblijf nodig is.

Lesgeven
Een ander onderdeel van je vrijwilligersbestaan zal het lesgeven zijn. Het is belangrijk dat de lokale kinderen via onderwijs bewust worden van hun natuurlijke omgeving en het belang van het behoud daarvan. Het lesprogramma is ontwikkeld door het Wereld Natuur Fonds en heet "We care!" Zo leren ze meer over de wilde dieren die in hun omgeving leven en het belang goed voor de natuur te zorgen. Natuurlijk word je niet zo maar voor de klas gezet; ook hier zul je in worden voorbereid.

 

 

 

Activity International - De wereld aan je voeten  
Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Wildlife tours tips
Natuur-vakantiehuisjesGa hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurgidsen zoekenZoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

.