Follow & share
Instagram van Reizendoejezo
Oceaniƫ

Flora en Fauna van Nieuw-Zeeland

 

Ga je binnenkort een verre reis naar Nieuw-Zeeland maken en wil je alvast weten welke planten en dieren je in Nieuw-Zeeland kunt tegen komen? Dan ben je hier op de juiste bestemming. Naast informatie over de beste spotplaatsen voor wildlife in Nieuw-Zeeland lees je hier ook algemene informatie over de flora en fauna van Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland wordt ook wel gezien als het meest geïsoleerde gelegen land ter wereld. Het dichtsbijzijnde buurland is Australië en ligt op 2000 km ten noordwesten van Nieuw-Zeeland. De geïsoleerde ligging heeft ook grote invloed op de flora en fauna van Nieuw-Zeeland. Door de geografische isolatie van Nieuw-Zeeland heeft het land een unieke verscheidenheid aan inheemse flora ontwikkeld. Door de komst van de mens die veel planten en diersoorten hebben meegenomen zijn veel soorten verdwenen. Verder diersoorten zijn in Nieuw-Zeeland vooral aan de kust te vinden. Kies uit de volgende mogelijkheden voor meer informatie over de planten en dieren van Nieuw-Zeeland:



Rondreizen door Nieuw Zeeland | FOX.nl       Aanbieders Nieuw-Zeeland

SNP Natuurreizen in Nieuw Zeeland 
Privéreizen Nieuw Zeeland 
Riksja Nieuw-Zeeland reizen 
Camper huren Nieuw-Zeeland 
Backpacken in Nieuw-Zeeland 
TravelNieuwZeeland.nl 
Momondo vliegtickets vergelijken 
Trivago hotels vergelijken
Natuur excursies Nieuw-Zeeland





Flora van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland bestaat voor een groot deel uit het Noordereiland, het Zuidereiland en enkele kleinere eilanden. Over het algemeen kent Nieuw-Zeeland een gematigd zeeklimaat. Het noorden, dat dichter bij de evenaar ligt, is iets warmer dan het zuiden, maar de grootste klimatologische verschillen zijn te vinden tussen de west- en oostkust van het Zuidereiland. De veelal uit het westen waaiende wind zorgt voor uitzonderlijk veel neerslag in het zuidwesten, waar jaarlijks zo'n 8000 mm regen valt. Ten oosten van de Nieuw-Zeelandse Alpen is het veel droger. De zonnigste regio's zijn Nelson en Marlborough in het noorden van het Zuidereiland, waar veel wijngaarden zijn te vinden. Hier valt op jaarbasis gemiddeld 650 mm neerslag. In de Nieuw-Zeelandse Alpen valt tijdens de winter de neerslag veelal als sneeuw en hier zijn dan ook meerdere skigebieden te vinden. Northland en Bay of Plenty in het noorden van het Noordereiland kennen een subtropisch klimaat. Hier bevinden zich onder andere veel kiwiplantages.

Door de geografische isolatie van Nieuw-Zeeland heeft het land een unieke variëteit aan inheemse flora ontwikkeld. Menselijke migratie heeft echter geleid tot de invoer van veel andere planten en tot wijdverspreide schade aan de inheemse flora. Dat gebeurde vooral na de komst van de Europese kolonisatie.

De Kauri is de grootste boom uit Nieuw-Zeeland en groeit voornamelijk in de meest noordelijke delen van Nieuw-Zeeland.

Terwijl de meeste varens van de wereld in tropische klimaten groeien, herbergt Nieuw-Zeeland een opvallend groot aantal varens. Deze vertonen een verscheidenheid aan vormen. Zowel de koru als de zilveren varen zijn wijd geaccepteerde symbolen van Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland heeft tien soorten boomvarens, maar er zijn tal van grond, klimmende en kleinere varens te vinden in de bossen van Nieuw-Zeeland, waarvan de koningsvaren de grootste is.

Nieuw-Zeeland heeft een grotere dichtheid van levermossen dan elk ander land ter wereld. Dit komt vanwege het koele, natte en gematigde klimaat. Ongeveer de helft van alle soorten zijn endemisch voor Nieuw-Zeeland.

Er zijn 187 soorten grassen in Nieuw-Zeeland en er zijn 523 bekende soorten mossen in Nieuw-Zeeland. 




Fauna van Nieuw-Zeeland

De oorspronkelijke dieren in Nieuw-Zeeland hebben een bijzonder interessante geschiedenis omdat, nog voor de komst van mensen, minder dan 900 jaar geleden, het land grotendeels vrij was van zoogdieren. Wel kwamen er diersoorten voor die konden zwemmen zoals zeehonden, zeeleeuwen, dolfijnen en walvissen of juits konden vliegen zoals vleermuizen. Daardoor was het land een lange tijd vrij val veel roofdieren wat leidde tot een ongebruikelijk groot aantal van de loopvogels. Denk daarbij aan loopvogels zoals de kiwi, de weka, de moa (nu uitgestorven) en de kakapo. Vanwege het gebrek aan roofdieren brengen zelfs de vleermuizen het grootste deel van hun tijd op de grond door.

Er zijn ook ongeveer 60 soorten hagedissen, vier soorten kikkers en de tuatara in Nieuw-Zeeland te vinden. Sommige vlinders van Nieuw-Zeeland zijn endemisch, terwijl veel soorten zijn geïntroduceerd en sommige soorten vlinders periodiek migreren naar Nieuw-Zeeland. 


Mensen arriveerden voor het eerst via de eilanden in de Stille Oceaan vóór 1300 na Chr. en namen de Polynesische rat (kiore) en de gedomesticeerde hond mee. Europeanen brachten later varkens, fretten, hermelijnen, muizen, ratten, honden, katten, schapen, vee en vele andere zoogdieren. Hiervan hebben ratten, fretten, katten, hermelijnen en honden allemaal de Nieuw-Zeelandse fauna ernstige schade toegebracht en vele soorten met uitsterven bedreigd. Kwastenstaartmoes werden geïntroduceerd uit Australië voor een bontindustrie en herten uit Europa als jachtdieren, die beide het boshabitat van veel vogels ernstig schaden. 

In de afgelopen jaren zijn er succesvolle pogingen ondernomen om possums, ratten, fretten en andere zoogdieren te verwijderen. Op de kleinere eilanden heeft dat tot succes geleid en komt de oude flora langzaam terug.

Aan de kust kom je verschillende soorten zeedieren tegen waaronder pinguins, zeehonden, zeeleeuwen, dolfijnen, walvissen en verschillende soorten vogels.




Meer informatie

Wil je meer informatie over de flora en fauna van de Nieuw-Zeeland? Neem dan eens een kijkje op de website van Wikipedia of op een van de volgende websites met informatie over de Nieuw-Zeeland:

Landenweb - Planten en dieren Nieuw-Zeeland 
Wikipedia - New Zealand 




Meer informatie over Nieuw-Zeeland

Dieren in Nieuw Zeeland
Rondreizen door Nieuw Zeeland 
Natuurgidsen Nieuw-Zeeland

Walvissen en dolfijnen bij Nieuw-Zeeland
Penguins in Nieuw-Zeeland
Zeehonden in Kaikoura
Zwemmen met dolfijnen bij Nieuw-Zeeland
Zwemmen met zeerobben bij Nieuw-Zeeland 
Flora en Fauna van Nieuw-Zeeland

Beste reisperiode en klimaat van Nieuw-Zeeland 





Nieuw Zeeland 



Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Natuur-vakantiehuisjes



Ga hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurcampings


Of verblijf op de mooiste Campings in de natuur.

Natuurgidsen zoeken



Zoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

Wildlife vrijwilligerswerk

Wildlife en natuur vrijwilligerswerk


Op zoek naar leuke vrijwilligersprojecten met schildpadden, leeuwen, olifanten, dolfijnen, apen en andere dieren? Kijk dan eens bij de projecten voor AfrikaAmerikaAzië 
en Europa.