Follow & share
Instagram van Reizendoejezo

Alle dieren op een rij

 

Watching Wildlife, oftewel Dieren Spotten in het wild wint steeds meer aan populariteit. Er zijn tal van plaatsen in de wereld waar de meest bijzondere diersoorten te spotten zijn. De mogelijkheden om dieren te spotten in Nederland zijn vrij beperkt. Toch zijn er in Nederland bijzondere natuurgebieden waar het mogelijk is om dieren te spotten. Denk daarbij aan de zeehonden in het waddengebied en diverse dieren op de Veluwe. Voor veel mensen zijn de dieren over de grens een stuk interessanter. Zo kun je Tijgers spotten in India, helpen in eenopvangtehuis voor olifanten in Sri Lanka en met walvissen zwemmen in Tonga. Naast deze spotplaatsen zijn er nog veel meer plaatsen in de wereld. Hier kun je soms op eigen houtje dewilde dieren zien. Je kunt er vaak ook voor kiezen om mee te gaan met een plaatselijke tour. Samen met een gids ga je dan op zoek naar verschillende soorten dieren. Top landen om dieren in het wild te spotten zijn Australië, Nieuw-Zeeland, Brazilië, Argentinië, Ecuador, Sri-Lanka,India, Thailand en natuurlijk vele landen uit Afrika. Naast de bekende landen zijn er ook vele bestemmingen die een stuk minder bekend zijn, maar die meer dan de moeite waard zijn.

 

 

Apen       Beren       Buideldieren
Dolfijnen   Giraffe   Haaien en roggen
Hagedissen            Hondachtigen
  Katachtigen
Krokodillen
  Neushoorn   Nijlpaarden
Olifanten   Schildpadden       Vogels
Walvissen   Zeekoeien   Zeeroofdieren

 

 


Apen 

Aapjes kijken, wie houdt daar nou niet van? In veel nationale parken in verschillende landen rond de evenaar kun je apen in het wild spotten. Apen leven voornamelijk in warmere streken, waar veel bomen en voedsel te vinden zijn. In de tropische regenwouden komen de meeste soorten voor. Denk daarbij aan landen uit Azië, Zuid-Amerika en natuurlijk Afrika. 


Beren 

Beren spotten in de vrije natuur is gemakkelijker dan je denkt. Wanneer je rekening houdt met de beste tijd en de beste plaatsen dan is er een goede kans op het spotten van wilde beren. Er zijn verschillende soorten beren die specifiek in verschillende soorten streken en klimaten leven.  


Buideldieren 

Vaak, maar lang niet altijd, bezitten vrouwtjesdieren een buidel. Deze buidel is een soort huidplooi, waarin de tepels van het dier liggen en het jong in wordt gedragen. Tot de bekendere buideldieren behoren onder andere de kangoeroes, de koala, de Tasmaanse duivel en de buidelratten. De meeste buideldieren komen voor in AustraliëNieuw-Guinea en oostelijk Indonesië. Buidelratten komen op meerdere plaatsen voor, waaronder bijvoorbeeld Zuid-Amerika.


Dolfijnen 

Dolfijnen spotten in het wild is in elk werelddeel mogelijk. De meest bekende landen om dolfijnen in het wild te spotten zijn Egypte, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Mozambique en vele landen uit Noord, Midden en Zuid-Amerika. Het spotten van dolfijnen in Europa is minder bekend.


Giraffe 

Wat de giraffe betreft zijn er enkele ondersoorten met al hun eigen verspreiding en leefgebied. Lang niet in elke nationaal park of natuurgebied is de giraffe te spotten. 


Haaien en roggen 

In alle zeeën bestaan er ongeveer 400 verschillende soorten haaien en 600 soorten roggen en pijlstaartroggen. Er zijn maar slechts 4 soorten haaien die als gevaarlijk voor de mens worden gezien. De voor de mens gevaarlijk geachte soorten zijn de witte haai, de tijgerhaai, de stierhaaien de zandtijgerhaai.


Hagedissen 

Komodo varanen zijn de grootste hagedissen ter wereld. Deze beesten kunnen wel drie meter groot worden. De Komodovaranen eet vrijwel alles dat voorbij komt. Het voedsel van deze grote varaan verschilt tussen jonge en oude varanen. 


Hondachtigen 

De familie hondachtigen (Canidae) omvat circa 35 soorten, waaronder de vossen, wolven en jakhalzen. Er leven vijf soorten in het wild in Europa: de gewone jakhals, wolf, vos, poolvos en wasbeerhond. De laatste soort is een exoot.


Katachtigen 

De katachtigen (Felidae) vormen een familie van sterk gespecialiseerde landroofdieren. Ze zijn de meest uitgesproken vleeseters van de orde der Carnivora. De meeste katachtigen leven in bossen, en zijn goede klimmers met scherpe nagels. Ook leven de meeste soorten solitair. De leeuw vormt daarop een uitzondering, deze soort leeft juist in groepen. Katachtigen komen op alle continenten voor, behalve in Australië en op Madagaskar, waar ze wel door de mens zijn ingevoerd, en op Antarctica.


Krokodillen 

De krokodillen (Crocodylidae) zijn een familie uit de orde krokodilachtigen (Crocodilia). Onder deze familie bevinden zich de grootste soorten, en ook enkele afschrikwekkende uitgestorven soorten. Er zijn 15 soorten waarmee het van de 25 soorten krokodilachtigen de grootste groep is. Alligators, kaaimannen en gavialen zijn wel krokodilachtigen maar behoren tot andere families.


Neushoorn 

Er zijn 5 verschillende soorten Neushoorns die in verschillende gebieden in Afrika en Azië voorkomen. Elke soort kan elke dag wel 100 liter drinken en tientallen kilo's eten. Het voedsel is per soort verschillend. Neushoorns die in Afrika leven zijn vooral grazers; ze eten vooral stevig gras of takjes, terwijl Aziatische soorten stevige, grote takken verorberen. De Sumatraanse neushoorn staat bekend om zijn zeer gevarieerde dieet, met allerlei soorten vruchten.


Nijlpaarden 

Er zijn twee verschillende soorten Nijlpaarden. Namelijk de algemene nijlpaard en de dwergnijlpaard. De algemene nijlpaard komt voor in versnipperde gebieden verspreid over heel Afrika ten zuiden van de Saharawoestijn. Zoals de naam al zegt kwam de Nijlpaard ook veel in de Nijl voor. 


Olifanten 

Er zijn twee verschillende soorten olifanten met beide enkele ondersoorten.  De Aziatische olifant komt enkel in Azië voor en kent verschillende ondersoorten. Namelijk de Indische olifant, de Ceylon olifant, de Sumatraanse olifant en de Borneodwergolifant.  De Aziatische olifant is kleiner dan de Afrikaanse olifant.


Schildpadden 

In totaal zijn ongeveer 310 verschillende soorten schildpadden. Deze zijn verdeeld over 14 families. Schildpadden komen over de hele wereld voor in uiteenlopende biotopen, zoals bossen, graslanden, moerassen en zeeën. Tientallen soorten zijn ernstig bedreigd door menselijke activiteiten.


Vogels 

Vogels hebben zeer uiteenlopende leefgebieden: van oceanen tot woestijnen en van tropische regenwouden tot het poolgebied. Ook in vorm en grootte zijn vogels zeer verschillend. De struisvogel is groot en kan niet vliegen; de kolibrie is klein en is een zeer behendige vlieger. In totaal zijn er meer dan 10 duizend verschillende soorten vogels die wetenschappelijk zijn beschreven.


Walvissen 

Whale watching oftewel Walvissen spotten in het wild is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het gaat gelukkig met veel Walvissoorten ook steeds beter dan bijvoorbeeld 20 jaar geleden. Daarom zijn er steeds meer plaatsen in verschillende landen waar walvissen in het wild te spotten zijn. Vanuit deze plaatsen worden vaak verschillende tours aangeboden die het mogelijk maken om verschillende walvissoorten van dichtbij te zien.


Zeekoeien 

Net als de walvissen, dolfijnen, ijsberen, zeeotters en de zeeroofdieren behoren de zeekoeien de groep zeezoogdieren. De zeekoeien, ook wel de Sirenia genoemd, omvat twee levende families. Namelijk de Doejongs (Dugongidae) en de Lamantijnen (Trichechidae).


Zeeroofdieren 

Zeeroofdieren worden ook wel de vinpotigen genoemd en bestaat ui drie verschillende groepen. Namelijk walrussen, zeerobben en de oorrobben met onder andere de speelse zeeleeuwen en de grotere zeeberen. 

 

 

SNP Natuurreizen  
Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Natuur-vakantiehuisjesGa hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurcampings


Of verblijf op de mooiste Campings in de natuur.

Natuurgidsen zoekenZoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

Wildlife vrijwilligerswerk

Wildlife en natuur vrijwilligerswerk


Op zoek naar leuke vrijwilligersprojecten met schildpadden, leeuwen, olifanten, dolfijnen, apen en andere dieren? Kijk dan eens bij de projecten voor AfrikaAmerikaAzië 
en Europa.