Follow & share
Instagram van Reizendoejezo

Natuurbestemming voor campers & caravans

 

Naast alle bekende vakantielanden in Europa waar je prima kunt kamperen met camper en caravan, zijn er in Europa ook landen te vinden waar je echt kunt kamperen midden in de natuur. Dit kan met caravan, maar vooral de camper is hierbij erg handig. Vooral de campers met eigen voorzieningen zoals douche, toilet en electriciteit komen hier het beste tot hun recht. Er zijn namelijk landen in Europa waar je mag wildkamperen. Per land zijn hier verschillende regels die je moet volgen. Maar als je netjes aan alle regels houdt dan kun je dus overnachten op de mooiste plekjes in de natuur van Europa. Wij hebben de volgende natuurbestemmingen waar wildkamperen mogelijk is op een rij gezet:



Camper huren via Camptoo       Campers & caravans

Camper huren via Camptoo
WorldWideCampers.com 
ANWB Kleine Campings 
Pharos Reizen van ANWB 
Kampeerwereld.nl  
Reisartikelen.nl 
NKC Camperverzekering 
Camperreizen Tenzing Travel 
Travelhome.nl Campers 
Reisboekwinkel de Zwerver

 





Natuurbestemming Noorwegen

Noorwegen is de koning als het gaat om wildkamperen in Europa. In noorwegen is het zelfs in de wet opgenomen. Het gaat hier dan ook om het allemansrecht oftwel het recht van overpad. Dat zorgt er voor dat je in Noorwegen legaal kunt wildkamperen. Aan deze wet kleven echter wel verschillende regels waar je aan moet houden. Zo is het niet de bedoeling dat je op openbare parkeerplaatsen gaat staan en ook ben je verplicht om meer dan 150 meter van de weg of andere bebouwing moet staan. Ook is het niet de bedoeling dat je 2 nachten op dezelfde plek verblijft. Campers worden hiervoor het meest gebruikt en in de zomer vaak ook tentjes. caravans zijn minder talrijk. In Noorwegen wonen niet veel mensen waardoor je vaak alle vrijheid hebt in het zoeken van de mooiste natuurbestemmingen in Noorwegen.



Natuurbestemming Zweden

Ook Zweden behoord bij de top van Europa als het gaat om natuur en wildkamperen. In Zweden gelden namelijk dezelfde regels als in Noorwegen. Vergeleken met Noorwegen zijn er echter wel enkele beperkingen. Zo gelden er voor verschillende nationale parken extra regels. Zo zijn er niet overal honden toegestaan en zijn er aangezwezen kampeerplekken die ook gecontrolleerd worden. In het zuiden van Zweden is al veel mooie natuur te vinden, maar zijn er ook meer mensen te gast. Na Stockholm meer naar het noorden toe wordt het landschap steeds ruiger en rustiger. Een voordeel van deze landen in de zomer is dat de dagen erg lang zijn en de nachten erg kort. Dit komt door de stand van de zon. 



Natuurbestemming Finland

Finland is als natuurbetemming echt een topland en ook het wildkamperen is er uitstekend geregeld. Zo vindt je er vele kampeerplekken in het wild met enkele faciliteiten zoals een toilet of en bbq. Soms zijn er ook trekkershutten te vinden die ook vrij te gebruiken zijn. Finland ligt echter wat verder dan Zweden en Noorwegen en wordt daarom minder door nederlanders bezocht. Met een camper of caravan is het namelijk een erg lange rit, maar zeker niet minder mooi. En langere boottocht is misschien een optie of camperhuur in Helsinki kan ook een mogelijkheid zijn.



Natuurbestemming Schotland

Schotland staat bij ons ook bovenaan het lijstje als je een natuurbestemming zoekt. Op zeerobben en bijzondere vogelsoorten na is er in Schotland niet heel veel wildlife te vinden. De natuur is er echter wel prachtig met ruige kustgebieden, hoge bergen, groene velden en schilderachtige meren. Het landschap wordt compleet gemaakt met een van de vele kastelen en burchten. Wat Schotland ook erg interessant maakt is het recht om buiten de gebaande paden te bewegen, waarbij ook wildkamperen is toegestaan. Zo kun je de mooiste rondreizen door Schotland maken en gratis kamperen op de mooiste plekjes. Daarbij moet je echter wel de kampeerplek zo achterlaten zoals je het aantrof. Waneer je een klein tentje hebt dan kun je wandelend de mooiste tochten maken en overnachten op natuurbestemmingen waar niemand anders is. Ook met een camper sta je op de mooiste locaties.



Natuurbestemming IJsland

IJsland is niet het eerste land waar je aan denkt om te gaan wildkamperen. Toch is het zeker 1 van de mooiste landen van Europa om wild te kamperen, al dan niet de mooiste, Op IJsland krijg je namelijk al snel het gevoel dat je alleen op de wereld bent in bijzonderachtige landschappen. Ook de kans op het Noorderlicht kan het extra speciaal maken. Er gelden in IJsland echter wel strenge regels. Zo mag je enkel kamperen buiten het bewoonde gebied. Je moet dus van te voren goed weten waar dat precies is. Binnen het bewoonde gebied zijn genoeg campings te vinden. 



Andere natuurbestemmingen

Naast de landen waar wildkamperen is toegestaan zijn er nog andere mooie natuurgebieden waar je heerlijk om een natuurcamping kunt staan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de nationale parken in Slovenië, Italië, Frankrijk en verschillende natuurbestemmingen in het Noorden van Spanje. Dit zijn allemaal uitstekende bestemmingen om met een camper of caravan te bezoeken.



Meer informatie over campers & caravans


Camper en caravans
Reizen met campers
Reizen met caravans
Natuurbestemming
Campings in de natuur
Camper hoogtepunten
Gratis camper sites
Gratis camper routes
Kamperen informatie
Kamperen gidsen
Camper huren
Caravan huren





 




Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Natuur-vakantiehuisjes



Ga hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurcampings


Of verblijf op de mooiste Campings in de natuur.

Natuurgidsen zoeken



Zoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

Wildlife vrijwilligerswerk

Wildlife en natuur vrijwilligerswerk


Op zoek naar leuke vrijwilligersprojecten met schildpadden, leeuwen, olifanten, dolfijnen, apen en andere dieren? Kijk dan eens bij de projecten voor AfrikaAmerikaAzië 
en Europa.