Follow & share
Instagram van Reizendoejezo

Gevaarlijke dieren voor de mens

 

In Nederland en België hebben wij gelukkig maar weinig last van gevaarlijke dieren. Er zijn hier, op teken na, maar weinig dieren te vinden die echt direct gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Dat geldt echter niet voor alle landen. Vooral voor landen buiten Europa moet u rekening houden met gevaarlijke dieren voor de mens. Denk daarbij aan spinnen, slangen en bijvoorbeeld haaien. Daarbij is het echter wel zo dat de kans op een dodelijk ongeval in het verkeer vele malen groter is dan een fatale ontmoeting met een slang, een spin of een haai. In de meeste gevallen vallen deze dieren alleen mensen aan wanneer zij zich bedreigd voelen. Mocht u worden gebeten dan is dit zelden met een dodelijke afloop. Toch is het van belang dat u rekening houdt met de leefomgeving van de dieren. Ook kunt u zelf voorzorgsmaatregelen nemen. Zo verkleint u de kans op ongelukken met dieren. SpottingWildlife heeft informatie over gevaarlijke dieren voor de mens op een rij gezet:

 


 

Anti insecten artikelen 

Wanneer u richting de jungle gaat of op zoek gaat naar andere natuurgebieden dan is het verstandig om enkele insectwerende producten mee te nemen. Bij anti insecten artikelen kunt u denken aan klamboes, deet, tekentangen en andere artikelen om muggen en teken op afstand te houden. Wij hebben vele anti insecten artikelen van verschillende aanbieders op een rij gezt.Ziektes door dieren - Teken 


Wat je het minste moet onderschatten zijn de beten van teken. Na een tocht door de natuur heb je kans dat er teek op je lichaam terecht is gekomen. De meeste tekenbeten komen voor in de zomer. Een teek kan tijdens een natuurwandeling worden opgelopen maar ook in de tuin of in stadsparken, vooral als men zich daarbij door struiken of onder bomen en begroeiing begeeft. Daarbij is de teek in staat om onder de kleding te kruipen. De kleding kan met een insectenwerend middel worden ingespoten, dat meestal DEET bevat. Deze stof verstoort de reukzin van de teek waardoor deze zijn gastheer niet meer kan waarnemen. Ook kan Permethrin worden gebruikt, dit tast het zenuwstelsel aan wat de teek doodt en nauwelijks giftig is voor zoogdieren. Verdere preventie bestaat uit het niet met korte broek of onbedekte lichaamsdelen in bos of struikgewas te wandelen, de broekspijpen in de sokken te stoppen. Het na het verlaten van het bos of 's avonds controleren van de huid op teekjes kan een infectie voorkomen, laat de delen van de huid die u niet kunt bekijken door een ander inspecteren. Jonge tekenlarven zijn slechts ca. 1 mm groot. De teek dient alleen met een speciale tekentang of tekenlepel te worden verwijderd, aangezien er anders een kans is dat de teek zichzelf leegbraakt wat het risico op ziektes verhoogt.Ziektes door dieren - Spinnen 

Spinnen zijn voor veel mensen een angst. Deze wezen zien er inderdaad niet aantrekkelijk uit, maar er zijn slechts 12 soorten waarvan een beet werkelijk gevaarlijk zou kunnen zijn. Als zij zich bedreigd voelen kunnen zij gaan bijten. Wanneer je gebeten wordt door een spin waarvan je denk dat het giftig is, bindt je de wond af en ga je meteen richting het ziekenhuis. Het is namelijk moeilijk te zeggen of de beet gevraarlijk is. Spinnen kunnen zelf bepalen hoeveel gif zij weggeven. Enkele tips ten behoeve van spinnen in tropische landen:

- Wees voorzichtig wanneer je door bananenplanten loopt.

- Spinnen verstoppen zich graag in kuilen en holletjes. Steek daarom nooit jou hand daarin.

- De bekende zwarte weduwe verstopt zich gekgenoeg vaak in hoofddeksels. Deze spin komt vaak voor in de warmere streken. Ook in Zuid Europa.
Ziektes door dieren - Slangen 

Wat ook vaak een nachtmerrie is voor mensen zijn slangen. Gelukkig komt het zelden voor dat een Europeaan dood gaat door een beet van een slang. Niet allemaal, maar de meeste slangen bijten alleen mensen in schrikreacties. Sommige slangen zijn echter niet bang voor mensen. Slechts 1 op de 10 slangen zijn giftig, maar niet eens altijd dodelijk. Enkele tips om slangen te vermijden:

- Mocht je gebeten worden door een slang dan moet je het desbetreffende lichaamsdeel zo veel mogelijk met rust laten. Wanneer je dat niet doet zal het gif sneller je hele lichaam in stromen.

- Het insnijden, het uitzuigen en afknellen van de beet is weinig zinvol en werkt vaak averechts.

- Ga vooral niet met aan de slag met een zelfmeegebracht serum. Er overlijden meer mensen aan het fout toedienen van een serum dan aan een slangenbeet zelf.

- Onhoud zo goed mogelijk hoed de slang eruit zag. Zo weten de doctoren later welk serum jij nodig hebt.

- Slangen happen naar bewegende voorwerpen. blijf dus stil staan wanneer je oog in oog staat met een slang.

- Door te stampen op de grond kun je vaak de slangen verjagen.

- In omgevingen van dicht struik gewas en hoog gras zouden slangen kunnen zitten. Draag daarin dan ook hoge schoenen en lange broeken.

- Slangen zitten vaak in de buurt van muizen en ratten. Zoals bijvoorbeeld op afvalplaatsen. Ook kruipen slangen graag naar donkere plekken zoals onder rotsblokken, stammen en bladeren.

- Net zoals spinnen en schorpioenen kruipen ook slangen in gaten en holletjes. Steek daarom nooit je hand ergens in.

- Slangen houden veel van warmte. Jou slaapzak, spullen en jijzelf kunnen daarom dienen als een warm kacheltje. Slaap daarom in de buitenlucht altijd 30 cm boven de grond of in een afsluitbare ruimte zolas een tent of een muskietennet. Slapen op de grond vraagt om problemen.

- Sluit de boel zoals je tent, slaapzak en andere spullen altijd goed af.
Ziektes door dieren - Schorpioenen 

Schorpioenen zijn gevreesd door de giftige steek, die bij de meeste soorten in de regel alleen zeer pijnlijk is: slechts een klein aantal soorten heeft een potentieel levensgevaarlijk gif, en meestal alleen in het geval van kleine kinderen en bejaarden. Alleen tropische soorten zijn soms gevaarlijk, de Europese schorpioenen niet. Als algemene regel kan gesteld worden: hoe kleiner de scharen, hoe groter de gifstaart en de giftigheid, en omgekeerd. Dit is ook logisch: een soort met grote scharen kan zijn prooi met de scharen verpletteren en heeft geen gif nodig. Zo hebben soorten uit het geslacht Androctonus een zeer dikke staart en zijn heel gevaarlijk. De vuistregel gaat echter niet altijd op! Het bekendste fabeltje is de vermeende giftigheid van schorpioenen: in sommige streken denkt men dat iedere steek van elke soort dodelijk is, wat geen enkele relatie heeft met de werkelijkheid. Van de vele honderden soorten schorpioenen zijn er maar enkele tientallen dodelijk voor de mens, en zeker niet bij elke steek. Geschat wordt dat één procent van alle gestoken volwassenen sterft, en alleen bij de gevaarlijke soorten. Bij kleine kinderen liggen de percentages wel hoger.Ziektes door dieren - Haaien 

Wie aan haaien denkt, denkt aan bloeddorstige wezens. Over het algemeen een verkeerd beeld. Er zijn maar slecht een aantal gevallen per jaar dat een mens door een haai wordt aangevallen. Nog veel minder is dat de aanval dodelijk afloopt. In tropische landen kan het gebeuren zijn dat je tijden het duiken snorkelen en andere watersporten een haai tegenkomt:

- Zolang de haai op afstand blijt en enkel nieuwsgierig rondjes blijft zwemmen is er meestal niets aan de hand. Anders wordt het wanneer hij steeds dichterbij komt.

- Het kan gevaarlijk zijn wanneer de haai honger heeft en iets ruikt dat op eten wijst. Zoals uitwerpselen, ontlasting en bloed.

- De grote van de haai zegt niets over de gevaarlijkheid van de haai.

- Wanneer je als een gek naar het wateroppervlakte zwemt dan kan de haai denken dat je een gewone vis bent. Vissen hebben namelijk deze natuurlijke reactie.

- Maak geen onverwchte bewegingen. Een haai heeft een matig gezichtsvermogen. Geluiden en bewegingen in het water maken de haai in het voordeel. Wacht daarom, als het niet anders kan, de aanval af.

- Probeer bij een aanval de haai op de kiewen of ogen te slaan. Of anders op de neus en het liefste met een mes. Er wordt gezecht dat men een haai in dit geval op de neus moet slaan, maar tot zover is bekend dat de resultaten beter is wanneer je dit op de ogen en de kiewen doet. 

- Ook kan een goede zwemmer een aanval afslaan om ineens een andere kant op te zwemmen.

 
Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Natuur-vakantiehuisjesGa hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurcampings


Of verblijf op de mooiste Campings in de natuur.

Natuurgidsen zoekenZoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

Wildlife vrijwilligerswerk

Wildlife en natuur vrijwilligerswerk


Op zoek naar leuke vrijwilligersprojecten met schildpadden, leeuwen, olifanten, dolfijnen, apen en andere dieren? Kijk dan eens bij de projecten voor AfrikaAmerikaAzië 
en Europa.