Follow & share
Instagram van Reizendoejezo

Visuminformatie

 

Gaat u op reis naar een land met visumbepalingen? Dan zal u van te voren uit moeten zoeken wat de visumregels zijn. Er zijn nog steeds landen die het nodig vinden dat elke bezoeker een visum nodig heeft. Dit komt veel voor bij de minder vermogende landen. Denk daarbij aan landen uit Afrika en Azië. Elk land heeft zo zijn eigen visumbepalingen. Het is raadzaam dit goed uit te zoeken voordat je op reis gaat. Soms is het zo dat er een visum aangeschaft moet worden bij aankomst. Andere landen hebben weer bepaald dat dit bij een ambassade moet gebeuren in het land van herkomst. Dus vóór dat u op reis gaat. Een aanvraag moet wel eens enkele maanden van te voren worden ingedient. Dit kunt u regelen bij de ambassades van het desbetreffende land. Ook zijn er speciale visumbedrijven die gespecialiseerd zijn in visumaanvragen. SpottingWildlife heeft de nodige informatie op een rij gezet:

 

 
Wat is een visum

Een visum is een officiële toestemming een land binnen te reizen en in dat land te verblijven. In tegenstelling tot een paspoort wordt een visum over het algemeen niet afgegeven door het thuisland van de reiziger maar door het land waar hij / zij wil inreizen. Op deze manier kan dat land beter in de gaten houden wie het land binnenkomt en ook wanneer. Omdat het visum over het algemeen na gebruik weer ingeleverd moet worden is ook bekend wanneer het land weer wordt verlaten. Visa moeten meestal binnen een bepaalde periode gebruikt worden, en vaak wordt het aantal keren dat in die periode het land mag worden betreden aangegeven in het visum (de zogenaamde single entry, double entry en multiple entry visa). Voor sommige landen moet het visum van tevoren aangevraagd worden. Hierdoor hebben deze landen in principe de mogelijkheid een onderzoek naar het verleden van de aanvrager uit te voeren. Op grond hiervan kan besloten worden het visum, en daarmee de toegang tot het land, te weigeren. Andere landen verstrekken het visum op het moment dat men het land binnenkomt. Soms kan ook voor deze landen het visum vooraf aangevraagd worden. Een reden om dit te doen kan zijn het oponthoud aan de grens te verminderen. Een visum is niet altijd gratis. Met name voor landen die geen vrij converteerbare valuta hebben, kan de uitgifte van visa een bron van inkomsten (van vreemde valuta) zijn. Een visum kan verschillende vormen aannemen, meestal een stempel in het paspoort of een sticker of zegel die in het paspoort geplakt wordt. Een paspoort heeft daarvoor een aantal lege pagina's. Wie veel reist kan eenzakenpaspoort aanvragen met extra veel ruimte voor visa. Soms is een visum een document dat naast het paspoort bewaard moet worden. Een los visum (zonder paspoort) is geen geldig reisdocument.ESTA Amerika 

Sinds 2009 is het ESTA (Electronic System for Travel Authorization) ingevoerd voor alle reizigers naar Amerika. Dit systeem zorgt ervoor dat alle reizigers gecontroleerd worden voordat zij Amerikaans grondgebied kunnen betreden. Wanneer de reiziger de grens oversteekt per auto wordt er bij de grens een I-94 formulier ingevuld.Regelement ESTA

Een goedgekeurde ESTA verklaring is twee jaar geldig. Wanneer het gekoppelde paspoort in tussentijd vervalt, verloopt ook automatisch het ESTA. Met een goedgekeurd ESTA kan er meerdere keren naar de VS gereisd worden. Per reis is de maximum verblijfsduur 90 aangesloten dagen.Waar kan het ESTA aangevraagd worden?

Een ESTA kan eenvoudig aangevraagd worden via de Amerikaanse overheid. Wel is het zo dat hier regelmatig fouten bij ontstaan. Veel reizigers kiezen daarom voor het inzetten van visumbemiddelaars. Deze bedrijven zorgen er namelijk voor dat de kans op afkeuring zo klein mogelijk wordt gemaakt. Ook bieden zij de mogelijkheid om te betalen met de gebruikelijke betaalmethoden (iDEAL, Bancontact en Creditcard). Maak gebruik van de ESTA aanvraagservice.ETA Canada aanvragen

Vanaf 9 november is de ETA (Electronic Travel Authorization) verplicht geworden om te kunnen reizen naar Canada. Dit is het nieuwe screening systeem van de overheid van Canada. Dit geldt overigens alleen voor de mensen die per vliegtuig naar Canada vliegen. Je bent dus geen eTA nodig wanneer je per boot of auto Canada binnen komt.Regels ETA Canada

Wanneer je online een eTA aanvraagt, is deze vijf jaar lang geldig. Hiermee kun je tijdens de geldigheidsduur zo vaak als je wilt Canada inreizen. Per bezoek mag je zes maanden aaneengesloten verblijven in Canada. Houd er wel rekening mee dat wanneer je paspoort verloopt, dat de ETA ook verloopt. Deze is namelijk elektronisch gekoppeld aan het paspoort. Waar kun je de eTA aanvragen?

Je kunt de eTA rechtstreeks aanvragen bij het Canadese CIC, maar houd er rekening dat een klein foutje in de aanvraag kan leiden tot een weigering. Het kan dus verstandig zijn om de ETA aanvraag in te dienen via een servicebureau. Zij hebben ingebouwde controles op het aanvraagformulier, zodat de meest gemaakte fouten voorkomen worden en zij controleren de aanvraag ook nog eens handmatig. Daarnaast bieden zij de mogelijkheid om met iDeal te betalen en kun je gebruik maken van de Nederlandstalige Klantenservice die zij bieden.

Belangrijke zaken bij een visumaanvraag: 

Wanneer u een visum moet aanvragen dan moet u met enkele zaken rekening houden:

- Voordat je vertrekt moet je altijd even informeren bij het reisbureau of ambassade wat de visumbepalingen zijn. Visumbepalingen worden regelmatig gewijzigd. 

- Niet alle landen hebben een ambassade in Nederland. Die ambassades kun je dan meestal vinden in België en in het ergste geval moet je uitwijken naar Parijs, Londen, Bonn of Stockholm. Dit geldt ook voor mensen uit België. 

- Visumaanvragen kunnen vaak ook per post of internet geregeld worden. 

- Ga je naar een land waar je een visum moet aanschaffen bij aankomst dan is het vaak noodzakelijk pasfoto's bij je te hebben.

- Voor meer informatie kijkt u ook op de website van de rijksoverheid.Boekingsverklaring 


Sommige landen eisen bij een visumaanvraag een boekingsverklaring. In een boekingsverklaring verklaart een reisbureau voor de desbetreffende persoon een heen en terugreis is geboekt. Gele koorts vaccinatie 

Ook zijn er landen waar je bij aankomst een bewijs moet hebben dat je een vaccinatie hebt gehad tegen gele koorts. Soms is het zo dat je dit al moet aantonen bij een aanvraag van een visum in eigen land bij een ambassade. Je kan dat aantonen door een verkregen medisch paspoort waar je bent ingeënt. Wanneer je uit een gebied komt waar gele koorts heerst en je bent er langer verbleven dan 6 dagen dan wordt er meestal ook om het bewijs gevraagd.

SNP Vogelreizen 
Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Natuur-vakantiehuisjesGa hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurcampings


Of verblijf op de mooiste Campings in de natuur.

Natuurgidsen zoekenZoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

Wildlife vrijwilligerswerk

Wildlife en natuur vrijwilligerswerk


Op zoek naar leuke vrijwilligersprojecten met schildpadden, leeuwen, olifanten, dolfijnen, apen en andere dieren? Kijk dan eens bij de projecten voor AfrikaAmerikaAzië 
en Europa.