Follow & share
Instagram van Reizendoejezo
Midden-Amerika

Flora en Fauna van Dominicaanse Republiek

 

Heb je een heerlijke strandvakantie naar de Dominicaanse republiek geboekt en wil je alvast weten wat voor dieren en planten er in de Dominicaanse republiek leven? Dan ben je hier op de juiste bestemming. Naast de beste plaatsen om dolfijnen en walvissen te spotten hebben wij hier de algemene informatie over de flora en fauna van de Dominicaanse republiek op een rij gezet. De Dominicaanse republiek is vooral bekend om de mooie strandvakantie in luxe resorts aan de mooie stranden met palmbomen. Wanneer je echter verder het land in trekt kan je ook verschillende natuurgebieden bezoeken. Er zijn op de dag van vandaag meer dan 128 beschermde natuurgebieden. Van deze natuurgebieden zijn er 31 als nationale park bestempeld. Deze gebieden beschermen de flora en fauna van het land. Ook aan de kust, zee en verschillende kleine eilanden kunnen onder deze natuurgebieden vallen. Kies uit de volgende mogelijkheden voor meer informatie over de Dominicaanse republiek:      Aanbieders Dom. rep.

Dominicaanse Rep.- Puerto Plata 
Reisgidsen Dominicaanse Rep.   
Caribbean met Travelworld 
Droomreizen Midden-Amerika 
Reizen naar Midden-Amerika Sawadee
Momondo vliegtickets vergelijken 
Trivago hotels vergelijken
Natuur & wildlife excursies
 


Flora en fauna van de Dominicaanse republiek

De Dominicaanse republiek is na Cuba het grootste land van het Caribisch gebied. Door de verschillende landschappen en de daar bijhorende klimaten kent de Dominicaanse republiek een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Dat komt vooral door de hoogteverschillen met de hoogste top op 3175 meter in de bergen van de Dominicaanse republiek. Deze berggebieden zorgen voor verschillende flora. In het centrale deel en op de hogere hellingen zijn echter pijnboomwouden op kalkgrond te vinden. In het noordwesten bestaan wat kleine stukken nevelwoud en kalksteenwoud. In januari en februari kan de temperatuur in de hogere delen dalen tot -4°C.

Ook kent de Dominicaanse republiek verschillende meren waarvan het Enriquillomeerde grootste is. Dit is een zoutmeer in het zuidwesten van de Dominicaanse Republiek. De omringende vegetatie is typisch voor droog bos, daarnaast zijn er ook mangroven. Er groeien veel soorten cactussen, in het bijzonder lignum vita en Bayahonda of Duindoorn. Een belangrijke soort is de Saone waarvan de vruchten worden gegeten door leguanen.

Naast het vaste land van de Dominicaanse republiek kent de Dominicaanse republiek veel kleinere eilanden, waarvan SaonaIsla Catalina en Isla Beata, de grootste zijn. Isla Saona ligt in het nationale park Cotubanamá, een beschermd natuurreservaat en een populaire bestemming voor toeristen die de Dominicaanse Republiek bezoeken. Het eiland is langwerpig van vorm, met een maximale lengte van ongeveer 24 kilometer en een maximale breedte van zo'n 7 kilometer. Dagelijks arriveren boten vol toeristen op het eiland, die deelnemen aan een van de vele georganiseerde excursies. Het eiland staat bekend om haar stranden en natuurschoon. Er zijn veel vogels en tropische zeevissen te vinden. Vanwege de ondiepe zee voor de kust van het eiland is het een ideale locatie voor snorkelaars. 

Isla Catalina is slechts 9,6 vierkante kilometer groot en is onderdeel van het nationaal park Cotubanamá en dus beschermd gebied. Het eiland heeft een ecosysteem met duinenmangroven en koraalriffen. De zee rond het eiland is rijk aan flora en fauna met vele soorten vogels en tropische zeevissen.


Isla Beata maakt deel uit van het nationaal park Jaragua en ligt in het uiterste zuiden van de Dominicaanse republiek. Er leeft een zeer grote slak, namelijk de roze vleugelhoorn. ook komen er zeeschildpadden, krabben en kreeften voor. In 2001 werd op dit eiland een soort gekko ontdekt die endemisch is in het nationale park Jaragua en wordt beschouwd als een van de twee kleinste reptielen in de wereld.

Voor de kust komen verschillende soorten zeezoogdieren voor waaronder dolfijnen, zeekoeien en walvissen.

In totaal komen er in de Dominicaanse Republiek meer dan 5600 plantensoorten voor, waaronder ongeveer 600 boomsoorten en 350 soorten orchideeën. De meeste regenwouden zijn in de bergachtige gebieden te vinden.Meer informatie


Wil je meer informatie over de flora en fauna van de Dominicaanse republiek? Neem dan eens een kijkje op de website van Wikipedia of op een van de volgende websites met informatie over Dominicaanse republiek:

Landenweb - Palnten en dieren Dominicaanse republiekMeer informatie over de Dominicaanse republiek


Dieren bij de Dominicaans republiek
Reizen naar de Dominicaanse republiek 
Reisgidsen en natuurgidsen

Zwemmen met walvissen bij Silver Banks
Zwemmen met dolfijnen bij Silver Banks 
Flora en Fauna van Dominicaanse Republiek 

Beste reisperiode en klimaat van de Dominicaanse republiek

SNP Vogelreizen Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Natuur-vakantiehuisjesGa hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurcampings


Of verblijf op de mooiste Campings in de natuur.

Natuurgidsen zoekenZoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

Wildlife vrijwilligerswerk

Wildlife en natuur vrijwilligerswerk


Op zoek naar leuke vrijwilligersprojecten met schildpadden, leeuwen, olifanten, dolfijnen, apen en andere dieren? Kijk dan eens bij de projecten voor AfrikaAmerikaAzië 
en Europa.