Follow & share
Instagram van Reizendoejezo
Zuid-Amerika

Flora en Fauna van Argentinië

 

Ga je een verre reis naar Argentinië maken en wil je weten welke planten en dieren er in Argentinië voor komen? Dan ben je hier op de juiste bestemming. Naast informatie over de beste spotplaatsen voor wildlife in Argentinië bieden wij hier ook algemene informatie over de flora en fauna van Argentinië aan. Argentinië is een erg groot land met verschillende landschappen en klimaten. Argentinië kan ruwweg in drieën gedeeld worden. Namelijk de vruchtbare vlaktes van de pampa's in het noorden, Patagonië in het zuiden en oosten en de rotsachtige Andesgebergte in het westen. Deze gebieden hebben zo hun eigen flora en fauna die vooral in de beschermde natuurgebieden te vinden zijn. Er zijn in Argentinië 31 nationale parken, waarvan de parken Los Glaciares, Tierra del Fuego, Nahuel Huapi, Iguazú, Ischigualasto en Talampaya de meest bekende zijn. Kies uit de volgende mogelijkheden voor meer informatie over de flora en fauna van Argentinië:Rondreizen door Argentinië | FOX.nl       Aanbieders Argentinië

SNP Natuurreizen in Argentinië 
FOX Reizen van ANWB Argentinië 
Argentinië met Yourway2go 
Shoestring - Groepsreizen Argentinië 
Riksja Argentinie - bouwstenen 
Reizen naar Zuid-Amerika Sawadee
Momondo vliegtickets vergelijken 
Trivago hotels vergelijken
Natuur & wildlife excursies Argentinië


Flora van Argentinië

De omgeving van Argentinië wordt gekenmerkt door een hoge biodiversiteit. Deze hoge biodiversiteit is te danken aan de verschillende klimaten en landschappen. Zo is de flora per gebied erg verschillend. Subtropische planten domineren de Gran Chaco in het noorden. Hier kan je onder andere de Dalbergia bomen, quebracho-bomen en witte en zwarte algarboobomen.

De hoge Andes bergen zorgen in Argentinië voor veel droge savanne-achtige gebieden bestaan. Waterplanten gedijen juist weer in de waterrijke gebieden van Argentinië waar veel neerslag is. In centraal Argentinië liggen de vochtige pampa's en is een erg vruchtbaar gebied.
De enige boomachtige plant afkomstig uit de pampa is de groenblijvende Ombú. 

Het grootste deel van Patagonië ligt in de schaduw van de Andes. Dat betekend dat er weinig regen te vinden is en dat de meeste gebieden droog zijn. De flora in dit gebied bestaat uit struikgewassen en planten zijn geschikt voor droge omstandigheden. De grond is hard en rotsachtig, waardoor grootschalige landbouw onmogelijk is. In het uiterste westen van Patagonië en op het eiland Tierra del Fuego zijn naaldbossen te vinden.

In Cuyo zijn stekelige struiken te vinden en andere lage planten. Langs de vele rivieren in Argentinië groeien grassen en vele bomen. In Argentinië zijn er vele soorten cactussen. Er groeit geen vegetatie op grote hoogte boven 4.000 meter vanwege de extreme hoogte.Fauna van Argentinië

Aangezien het noorden van ArgentiniëEen poema subtropische is komen hier veel verschillende diersoorten voor. Denk daarbij aan dieren zoals grote katten met de jaguar en de poema, maar ook apen, krokodillen, de Argentijnse zwart-witte teju en een soort kaaiman. Andere dieren die er voorkomen is de tapir, pekari's , capibara's, bush dogs en verschillende soorten schildpadden. Er is een grote verscheidenheid aan vogels, waaronder met name kolibries, flamingo's, toekans en zwaluwen.

De centrale graslanden worden bevolkt door de reusachtige miereneter, gordeldier, pampaskat, manenwolf, mara, cavias en de rhea dat een grote loopvogel is. Onder de vogels kennen wij hier haviken, valken, reigers en Argentijnse valse patrijzen. Er zijn ook pampasherten en pampasvosjes. Sommige van deze soorten strekken zich uit tot Patagonië.

In de westelijke bergen leven dieren zoals de lama, guanaco en vicuña, die tot de meest herkenbare soorten in Zuid-Amerika behoren. Ook in deze regio zijn de vos, viscacha, Andes-bergkat, Kodkod en de grootste vliegende vogel; de Andescondor.

Zuid-Argentinië is de thuisbasis van de poema, huemul, pudú ('s werelds kleinste hert) en geïntroduceerde, niet-inheemse everzwijn. De kust van Patagonië is rijk aan dierenleven zoals zeeolifanten, pelsrobben, zeeleeuwen en verschillende pinguïnsoorten. Het verre zuiden wordt bevolkt door aalscholvers.

De territoriale wateren van Argentinië hebben een overvloedig oceaanleven zoals dolfijnen, orka's en walvissen zoals de zuidkaper en bultruggen.

Bekende slangensoorten die in Argentinië leven zijn boa constrictors en een zeer giftige pitadder genaamd de yarará. 
Meer informatie

Wil je meer informatie over de flora en fauna van de Argentinië? Neem dan eens een kijkje op de website van Wikipedia of op een van de volgende websites met informatie over Argentinië: 

Landenweb - Planten en dieren Argentinië
Meer informatie over Argentinië

Dieren in Argentinië
Rondreizen door Argentinië 
Reis- en natuurgidsen Argentinie
Dieren bij Peninsula Valdez
Watervallen bij Iguazú National Park
Natuurparken bij Ushuaia 
Flora en Fauna van Argentinië
Beste reisperiode en klimaat van Argentinië
Argentinië reizen 

Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Natuur-vakantiehuisjesGa hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurcampings


Of verblijf op de mooiste Campings in de natuur.

Natuurgidsen zoekenZoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

Wildlife vrijwilligerswerk

Wildlife en natuur vrijwilligerswerk


Op zoek naar leuke vrijwilligersprojecten met schildpadden, leeuwen, olifanten, dolfijnen, apen en andere dieren? Kijk dan eens bij de projecten voor AfrikaAmerikaAzië 
en Europa.