Follow & share
Instagram van Reizendoejezo
Oceanië

Flora en Fauna van Australië

 

Ga je binnenkort backpacken in Australië en wil je alvast weten welke planten en dieren in Australië voor komen? Dan ben je hier op de juiste bestemming. Naast de beste spotplaatsen voor wildlife in Australië bieden wij hier ook algemene informatie over de flora en fauna van Australië aan. Australië is een land waar je echt kunt genieten van de natuur. Doordat Australië zo groot is en er in verhouding niet zo veel mensen wonen kom je in Autralië veel rustige plekken tegen waar de natuur haar gang kan gaan. Wanneer je dus optimaal in rust van de flora en fauna van Australië wilt genieten dan is Australië een echte aanrader. Vooral op het gbied van fauna is Australië zeker de moeite waard. Hier kun je bijvoorbeeld op zoek naar kangoeroes, koala's, walvissen, dolfijnen, zeeleeuwen, haaien, koraalriffen en verschillende soorten vogels. Kies uit de volgende mogelijkheden voor meer informatie over de flora en fauna van Australië:Rondreizen door Australië | FOX.nl       Aanbieders Australië

SNP Natuurreizen in Australië 
Privéreizen Australië  
TravelAustralië.nl  
Camper huren Australië 
Riksja Australië reizen 
Backpacken in Australië 
Reizen naar Oceanië Sawadee 
Wildlife & natuur excursie Australië
Flora van Australië

Het continent bestaat grotendeels uit woestijn. Enkel in het noorden en op het zuidelijke eiland Tasmanië zijn er regenwouden, die verder naar het zuiden vaak meer subtropisch dan tropisch zijn. In het zuidoosten heerst een meer gematigd klimaat. 
In het binnenland zijn er naast woestijnen ook steppe- en savanne-achtige gebieden. 

Australië wordt regelmatig geteisterd door bosbranden. Droogte en harde wind zorgen voor een snelle verspreiding van het vuur. Hoewel het gevaarlijk is voor de bewoonde wereld, zijn de bosbranden een noodzakelijk onderdeel voor de vernieuwing van de bossen. De zaaddozen van de eucalyptus hebben grote hitte nodig om open te springen. Ook de geblakerde moederboom loopt meestal weer uit.

De flora van Australië bestaat uit een enorme verzameling plantensoorten dat wordt geschat op meer dan 20.000 vasculaire en 14.000 niet-vasculaire planten, 250.000 schimmelsoorten en meer dan 3.000 korstmossen.Fauna van Australië

In de regenwouden komen de meeste diersoorten voor. Ook in de dorre, hete binnenlanden komen vele soorten voor. In de binnenlandse scrublands leven onder meer de kangoeroes. Een groot deel van de Australische fauna, en dat geldt vooral voor de buideldieren, is uniek. Deze zijn een voorbeeld van adaptieve radiatie en nog vrij primitief. Vermoedelijk hadden de Australische buideldieren ooit maar een beperkt aantal voorouders. Ook bestaan er in Australië grootpoothoenders die hun eieren in hopen rottend plantenmateriaal uitbroeden en de temperatuur daarvan controleren (thermometervogels); zodra de kuikens geboren zijn, laten ze die aan hun lot over. Australië herbergt ongeveer 800 vogelsoorten, van grote zoals de emoe tot kleinere zoals de Satijnblauwe prieelvogel, waarvan het mannetje als onderdeel van het paringsritueel uiterst gecompliceerde priëlen bouwt.

In de wateren rond Australië komen tientallen zeezoogdiersoorten voor, waaronder walvissoorten zoals de bultrug. De meeste van deze soorten komen ook elders in de wereld voor
. In de zee rond Australië komen veel haaiensoorten voor, zoals de Port jackson stierkophaai en de Wobbegong. De enige drie voor de mens gevaarlijke soorten zijn de witte haai, de stierhaai en de tijgerhaai. Ondanks maatregelen als haaiennetten langs stranden vallen er soms dodelijke slachtoffers. Het Groot Barrièrerif huisvest een enorme variatie aan vissoorten, waaronder de meterslange donkere reuzentandbaars en de steenvis, de meest giftige vis ter wereld.

In Australië komen 230 soorten amfibieën voor, die allen behoren tot de kikkers. Enkele bekende groepen van kikkers die karakteristiek zijn voor Australië zijn de boomkikkers uit het geslacht Litoria, die vrij fors kunnen worden. Het geslacht Austrochaperina is zelfs vernoemd naar het land omdat de vertegenwoordigers hier voorkomen. Australië telt vier inheemse kikkerfamilies. In 1935 werd de reuzenpad uitgezet om een keverplaag te bestrijden, maar dit liep uit op een nog steeds durende ecologische ramp.

In Australië komen slangen, hagedissen, schildpadden en krokodilachtigen voor. Het land is ook bekend om zijn zoet- en zoutwaterkrokodillen, waarvan de grootste, de zeekrokodil, zeven meter lang kan worden en gevaarlijk is voor mensen. In Australië komen meer dan 210 soorten slangen voor. De meeste slangen die in Australië voorkomen zijn giftig. Een van de gevaarlijkste soorten is de bruine slang. Sommige groepen slangen hebben een Australische oorsprong, zoals de wurgslangen uit het geslacht Morelia.

Van de zes soorten zeeschildpadden komen er vijf voor langs de kust. De zeeschildpadden zoeken niet alleen naar voedsel maar leggen ook hun eieren op de Australische stranden. Onder andere de karetschildpad, de soepschildpad en de lederschildpad zetten leggen hun eieren in Australië. In het binnenland komen ongeveer 25 soorten zoetwaterschildpadden voor. Met name de soorten uit het geslacht Chelodina zijn bekend vanwege de lange nek. 

Ten slotte telt het land vele soorten hagedissen, zoals gekko's. Een aantal groepen heeft unieke kenmerken ontwikkeld, zoals de blauwtongskinken die een kobaltblauwe tong hebben en de kraaghagedis die een opvallende huidflap rond de hals bezit. Meer informatie

Wil je meer informatie over de flora en fauna van de Australië? Neem dan eens een kijkje op de website van Wikipedia of op een van de volgende websites met informatie over de Australië:


Landenweb - Planten en dieren AustraliëMeer infromatie over Australië

Dieren in Australië
Rondreizen door Australië 
Natuurgidsen van Australie 
Walvissen bij Australië
Zwemmen met dolfijnen in Australië
Zwemmen met walvissen in Australië
Zwemmen met zeeleeuwen in Australië
Zwemmen met walvishaaien bij Exmouth
Zwemmen met witte haaien bij Adelaide
Duiken en snorkelen met manta's bij Coral bay
Duiken en snorkelen bij Australië
Wilde dolfijnen voeren
Beste reisperiode en klimaat van Australië


 


 
 Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Natuur-vakantiehuisjesGa hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurcampings


Of verblijf op de mooiste Campings in de natuur.

Natuurgidsen zoekenZoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

Wildlife vrijwilligerswerk

Wildlife en natuur vrijwilligerswerk


Op zoek naar leuke vrijwilligersprojecten met schildpadden, leeuwen, olifanten, dolfijnen, apen en andere dieren? Kijk dan eens bij de projecten voor AfrikaAmerikaAzië 
en Europa.