Follow & share
Instagram van Reizendoejezo

Diersoorten - Katachtige

 

Bent u op zoek naar informatie over verschillende soorten katten of wilt u katachtige spotten in het wild? Op deze webpagina van SpottingWildlife bieden wij informatie aan over verschillende soorten katten. Ook hebben wij de beste bestemmingen ter wereld voor het spotten van verschillende soorten katten. Denk daarbij aan leeuwen, luipaarden, cheeta's (jachtluipaarden), tijgers en de lynx. Er zijn verschillende bestemmingen binnen en buiten Europa waar u op zoek kunt gaan naar katachtigen in het wild. Wel zijn veel katachtigen zoals bijvoorbeeld de lynx erg schuw. Voor het spotten moet u dus wel geluk hebben. De desbetreffende landen en diersoorten hebben te maken met verschillende beste reisperiodes. Dat komt meestal door het het weer en het klimaat van het land, maar ook door het feit dat niet elke diersoort altijd op de zelfde plek leeft. Kies voor meer informatie over katten uit de volgende mogelijkheden:

 

Afrika
Dieren bij Moremi en Okavango
Dieren bij Chobe National Park
Dieren bij Kalahari Game Reserve
Dieren bij Kgalagadi Park
Dieren bij Khutse Game Reserve 
De grote dierenmigratie van kenia
Nationale parken van Mozambique 
Nationale parken van Namibië 
Leeuwen bij Queen Elizabeth NP
Nationale parken van Oeganda 
Dieren bij de Ngorongorokrater
De dierenmigratie van de Serengeti 
Dieren bij Lower Zambezi Nationaal park
Dieren bij South Luangwa nationaal park
Dieren bij Kafue nationaal park 
Nationale Parken in Zimbabwe 
Nationale parken in Zuid-Afrika
      Europa
De lynx en nationale parken in Spanje 

De lynx en beren in Italië 


Azië
Tijgers in India 
Luipaarden in Yala nationaal park 


Amerika
Dieren in de Amazone
Dieren bij de Pantanal 

 

Katachtigen op SpottingWildlife

Er zijn verschillende bestemmingen waar het mogelijk is om katachtigen in het wild te spotten. Kies uit de bovenstaande mogelijkheden voor de beste bestemmingen voor katachtigen spotten in het wild. Ook hebben wij enkele soorten katten beschreven en op een rij gezet:
Tijgers


De tijger is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Tijgers komen dan ook alleen in Azië voor. In Azië leven er in verschillende habitat nog 6 verschillende soorten tijgers. Dit zijn namelijk de Siberische tijger, Noord-Indochinese tijger, De Chinese tijger, Sumatraanse tijger, Bengaalse tijger en de Maleise tijger. Eind 2009 werd de totale tijgerpopulatie geschat op zo'n 3200 dieren. Wanneer je dus een tijger in het wild wilt gaan spotten dan moet je erg veel geluk hebben. In enkele natuurparken in India is de kans het grootst om een tijger in het wild te zien. Tijgers leven erg op zich zelf. Hun dieet bestaat voornamelijk uit hoefdieren. Verder zijn tijgers de grootste katachtige ter wereld.
Leeuw

Na de tijger is de leeuw de grootste katachtige wezen op aarde. In vel natuurparken in Afrika is de leeuw te spotten tijdens een safari. Ook in Azië komt de leeuw voor. Dit is de Aziatische leeuw en leeft enkel in het Gir Forest National Park in het noordwesten van India. De dieren zijn slechts iets kleiner dan de Afrikaanse leeuwen. In Afrika komt de Afrikaanse leeuw vooral in centraal en het zuidoosten van Afrika voor. Ook hier moet de populatie in de gaten gehouden worden.
Luipaard / panter

De meest voorkomende grote katachtige is de Luipaard. De Luipaard komt voor in grote delen van Afrika en Azië.  De leefgebieden van luipaarden verschillen heel erg. Zo komen luipaarden voor bij droge woestijnen tot de meest dichte regenwouden ter wereld. Voedsel en schuilplaatsen zijn erg belangrijk voor de luipaard. In Afrika komen de meeste luipaarden voor. Daarnaast is ook het zuiden van Azië een bekend leefgebied van de Luipaard. Er zijn verschillende soorten luipaarden waarvan de meeste soorten erg bedreigd zijn. Voor het spotten van een luipaard in het wild moet men erg veel geluk hebben. Deze dieren zijn erg schuw voor mensen.
Lynx

De kan om een lynx te spotten is misschien nog wel kleiner dan het spotten van een tijger. Een lynx is namelijk een stuk kleiner en erg schuw voor mensen wat het spotten erg moeilijk maakt. Lynxen leven in diverse gebieden van Europa, Azië en Noord-Amerika. De lynx komt voornamelijk in bergachtige streken en naaldbossen voor.  In enkele bossen in West-Europa zijn opnieuw lynxen uitgezet. Kenmerkend voor lynxen zijn de oor pluimen. Er bestaan verschillende soorten linxen met al hun eigen leefgebieden. De rode lynx en de Canadese lynx komen voor in Noor-Amerika. De Euraziatische lynx komt voornamelijk in Azië voor en in enkele gebieden van Oost-Europa. De Pardellinx komt enkel voor in Spanje. Voornamelijk in Andalusië en Castilië-La Mancha. In het NP Donana leeft de grootste populatie van deze soort lynx. 
Poema

De poema, of bergleeuw komt voor in Midden- en Zuid-Amerika en in het westen van Noord-Amerika. Door concurrentie met de jaguar is de poema minder algemeen in laaglandregenwouden en moerassen. In gebieden waar de jaguar minder voorkomt, zoals bergbossen en graslanden, is de poema het voornaamste roofdier. Omdat ook de poema erg schuw is voor de mens wordt het dier maar weinig in het wild gespot. 
Jachtluipaard / Cheeta

Het snelste landdier ter wereld is de Jachtluipaard. De Jachtluipaard wordt ook wel de Cheeta genoemd. De cheeta is aangepast aan jagen met een korte, zeer snelle sprint. De hoogste topsnelheid ooit gemeten bij een jachtluipaard is een topsnelheid van 93 kilometer per uur. Hun uithoudingvermogen in daarentegen minder indrukwekkend. Een topsnelheid wordt dan ook door een jachtluipaard niet lang volgehouden. De jachtluipaard leeft in droge, open savannen en in struikgebieden. Op de dag van vandaag komt het dier vooral in het zuidoosten van Afrika voor plus een kleine en zeer bedreigde populatie in Iran. 
Jaguar

De Jaguar komt voor in Midden-Amerika en een groot deel van Zuid-Amerika. Bij voorkeur leven jaguars in de buurt van water. Daarom zal dier nooit ver de bergen intrekken. Het berggebied in deze werelddelen is dan ook meer geschikt voor de poema. De poema is namelijk minder gebonden aan water. De jaguar is het meest terug te vinden in dichtbegroeidenevelwoudenenregenwoudtot kustwouden. Het spotten van een jaguar is erg lastig te noemen. Deze dieren zijn namelijk erg schuw voor de mens. Ook is de jaguar is vooral in de ochtend- en avondschemering actief. Zoek per diersoort

Apen
Beren
Buideldieren
Dolfijnen
Giraffe
Haaien en roggen
Hagedissen
Honden
Katachtige
Krokodillen
Neushoorn
Nijlpaarden
Olifanten
Schildpadden
Vogels
Walvissen
Zeekoeien
Zeeroofdieren
                 Meer bestemmingen

Europa
Afrika
Azië
Midden-Oosten
Noord-Amerika
Midden Amerika
Zuid-Amerika
Oceanië
Antarctica 


Reizen en Wildlife

Wildlife safari's
Rondreizen
Bouwstenen en tours
Vrijwilligerswerk
Wildlife reisorganisaties

 

 Actieve vakanties SNP Natuurreizen 
Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Natuur-vakantiehuisjesGa hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurcampings


Of verblijf op de mooiste Campings in de natuur.

Natuurgidsen zoekenZoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

Wildlife en natuur vrijwilligerswerk


Op zoek naar leuke vrijwilligersprojecten met schildpadden, leeuwen, olifanten, dolfijnen, apen en andere dieren? Kijk dan eens bij de projecten voor AfrikaAmerikaAzië 
en Europa.