Follow & share
Instagram van Reizendoejezo
Zuid-Amerika

Flora en Fauna van Chili

 

Ga je een verre reis maken naar Chili en wil je alvast weten welke planten en dieren in Chilie leven? Dan ben je hier op de juiste bestemming. Naast de beste plaatsen om wildlife in Chili te spotten bieden wij hier namelijk ook algemene informatie over de flora en fauna van Chili aan. Chili is een langwerpig land in het zuid-westen van Zuid-Amerika. Chili heeft te maken met natuurlijke grenzen zoals de oceaan in het westen, de bergen in het oosten en de droge woestijnen in het noorden van Chili. Daardoor heeft Chili wel een enorme diversiteit aan landschappen en dus ook de flora is erg divers. De fauna in Chili is echter niet heel divers te noemen. Wel komen er enkele bijzondere diersoorten voor. Denk daarbij aan blauwe vinvissen, zeeleeuwen, pinguins, guanacos en de pudú. guanacos is een lamasoort, terwijl de pudú de kleinste hertensoort ter wereld is. Kies uit de volgende mogelijkheden voor meer informatie over de flora en fauna van Chili:

 

 

Rondreizen door Argentinië | FOX.nl       Aanbieders Chili

SNP Natuurreizen in Chili 
FOX Verre Reizen van ANWB Chili 
Koning Aap Chili reizen   
Riksja Chili bouwstenen 
Camper huren Chili 
Reizen naar Zuid-Amerika Sawadee
Momondo vliegtickets vergelijken 
Trivago hotels vergelijken
Natuur & wildlife excursies Chili

Flora van Chili

Chili kent een grote verscheidenheid aan flora door de vele vegetaties in het land. Van Noord naar Zuid verandert de vegetatie door afname van temperatuur en toename van regen. Van Oost naar West verandert het omwille van het hoogteverschil. Hierna volgt een korte beschrijving van de vegetaties in de verschillende gebieden. In de Atacamawoestijn vindt men kleine oases midden in de woestijn met zoutminnende doornstruiken en bomen. De bomen staan ver uit elkaar. Waar veel nevel binnendrijft zijn nevelbossen ontstaan. De vegetatie die hier ontstaat wordt loma-vegetatie genoemd, met onder andere verschillende soorten cactussen, korstmossen, doornstruiken en tillantia-soorten, dit zijn planten met bijna geen wortels die hun water met hun bladeren uit de lucht filteren. De overgangszone van de Atacamawoestijn naar de Altiplano wordt gekenmerkt door de kandelaarcactus en de zuilcactus.

De Altiplano-hooglandsteppe is een droge grassteppen groeien vooral tola en paja brava. Dit zijn twee harde grassoorten.

De halfwoestijnen van het Kleine Noorden zijn al veel dichter begroeid met cactussen en doornstruiken. Verder groeien hier ook kruiden en grassen. Als het veel regent verandert de woestijn enkele weken in een bloemenzee. In het Nationaal Park Fray Jorge is een zeldzaam ‘loma-nevelwoud’ ontstaan, met boomsoorten die verder alleen in Zuid-Chili voorkomen.

Het oorspronkelijke loofbos in Centraal-Chili is teruggebracht tot een paar resten in het kustgebergte en in de Andesdalen. Elders vindt men hier bossen vooral bestaande uit een acaciasoort en uitgestrekte gebieden met hoog struikgewas en cactussen. Ook nog bijzonder in deze regio zijn de bossen van Chileense palmen, een beschermde soort waarvan nog maar ca. 200.000 exemplaren over zijn. Uit de stam kan sap gehaald worden dat tot siroop wordt geconcentreerd.

De zeer vochtige zone langs de oceaankust bestaat uit gematigde regenwouden met een structuur van drie lagen: Allereerst een hoge boomlaag met beukensoorten en naaldbomen in de zeer drassige en bergachtige delen van het regenwoud. Hieronder volgt een lage boom-en struikenlaag. Aan de takken van deze bomen hangen lianen, varens, mossen en korstmossen. Een andere bijzondere verschijning uit het regenwoud is de nalca, een reuzenrabarber die door de Chilenen wordt gegeten. De bodem van het bos is bedekt met een decimeters dikke laag van bladeren, mossen en levermossen. In deze bossen groeien honderden soorten mossen, in Vuurland zelfs meer dan 400 soorten. Op de eilanden in deze regio is geen boomgroei meer mogelijk door het barre klimaat, hier vindt men alleen nog heide en moerasgebieden. Op een hoogte van 1000 tot 1500 meter en aan de oostkant van de Andes komen bossen met bladverliezende loofbomen voor. Boven de scherpe boomgrens komen plotseling geen bomen meer voor, door het extreme klimaat ligt die boomgrens op Vuurland al op 500 meter. Hoog in de Andes van het Chileens-Argentijnse merengebied komen alerce- en araucaria-naaldbossen voor. De araucaria is een 40 tot 50 meter hoge boom met een palmachtige stam en een schermachtige takkenkroon. De Chilenen spreken van paraplubomen of ‘Los Paraguas’. Ze groeien hier al ruim 200 miljoen jaar en kwamen aanvankelijk over de hele wereld voor. Deze bomen worden meer dan 2000 jaar oud doordat ze zeer langzaam groeien. Deze bijzondere boom heeft in geheel Chili een beschermde status. De alerce is verwant aan de gigantische sequoia’s van Noord-Amerika. Ook deze bomen kunnen 50 meter hoog worden en een ouderdom bereiken van meer dan 4000 jaar. Ze behoren daarmee tot de oudste levende wezens op aarde. Ze leven vooral op steile hellingen in het hooggebergte, in laaglandmoerassen en in geïsoleerde bossen in het Valdiviaamse regenwoud. Hoeveel van deze bomen er nog zijn is niet bekend.

Bij de Patagonische steppe op de plateaus aan de oostkant van het Andesgebergte vindt men geen bomen. De begroeiing bestaat hier uit grassen en stekelige struiken. Na zware regenbuien bloeien op de steppe vele eenjarige bolgewassen.

De buitenste eilanden langs de kust van Chileens Patagonië en Vuurland hebben eveneens een boomloze vegetatie, met vooral heide– en veenplanten.

De totale flora van het land bestaat uit 56 ordes, 181 families, 837 geslachten en ongeveer 4.295 soorten. 

Lapageria rosea is de nationale bloem van Chili.Fauna van Chili 
 
Gezien de geografische ligging van Chili en de extreem hoge Andes gebergte in het oosten en de dorre woestijnen in het noorden blijven veel diersoorten graag zitten waar het zit. Het is voor veel dieren onmogelijk om die natuurlijke grenzen te passeren. De zoogdieren in Chili is dus vrij beperkt.Veel van deze diersoorten zijn in de beschermde nationale parken van Chili te vinden. Er zijn 18 endemische zoogdieren in Chili. Zeezoogdieren, zoals walvissen, otters, zeeleeuwen, dolfijnen en vogels zijn vrij gemakkelijk te zien langs de lange kustlijn in de Stille Oceaan in het westen van het land. Van de meer dan 600 gewervelde soorten in het land, worden er slechts twee dozijn beschouwd als exotisch. Opmerkelijke diersoorten zijn de guanacos, wilde nertsen, gordeldieren, culpeo en opossums. Soorten die in Zuid-Chili worden vermeld, zijn pudú ('s werelds kleinste herten) en de opossumachtige monito del monte. Patagonische poema komen door heel Chili voor in de vooral afgelegen gebieden.Meer informatie

Wil je meer informatie over de flora en fauna van de Chili? Neem dan eens een kijkje op de website van Wikipedia of op een van de volgende websites met informatie over Chili

Lanndenweb - Planten en dieren ChiliMeer informatie over Chili

Dieren in Chili
Rondreizen door Chili 
Reis- en natuurgidsen Chili
Walvissen bij Chiloe
Dieren bij Straat van Magellan
Walvissen en dolfijnen bij Arica
Zeeleeuwen en pinguïns bij Punta Choros
Dieren bij Torres del Paine nationaal park 
Flora en Fauna van Chili
Beste reisperiode en klimaat van Chili

 
Bouw je eigen Chili reis met Argentinie online
Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Natuur-vakantiehuisjesGa hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurcampings


Of verblijf op de mooiste Campings in de natuur.

Natuurgidsen zoekenZoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

Wildlife vrijwilligerswerk

Wildlife en natuur vrijwilligerswerk


Op zoek naar leuke vrijwilligersprojecten met schildpadden, leeuwen, olifanten, dolfijnen, apen en andere dieren? Kijk dan eens bij de projecten voor AfrikaAmerikaAzië 
en Europa.