Follow & share
Instagram van Reizendoejezo

Flora en fauna van Oost-Europa

 

Wil je meer informatie over de planten en dieren in Oost-Europa? Dan ben je hier op de juiste bestemming. Naast de beste plaatsen in Oost-Europa om dieren en vogels in het wild te spotten hebben wij ook algemene informatie over de flora en fauna van Oost-Europa op een rij gezet. We proberen hier een globale beschrijving te doen aangezien oost-Europa uit meerdere landen bestaat. Elk land heeft weer zijn eigen landschappen, klimaten en ligging wat invloed heeft op de flora en fauna. In het oosten van Europa zijn allerlei verschillende landschappen te vinden. zo vindt je talrijke bossen in Letland, Polen en Roemenië. Ook aan bergen geen gebrek in Oos-Europa. Zo beinvloedt de Karpaten voor een groot deel het landschap in Oost-Europa. SpottingWildlife heeft verschillende informatie over de flora en fauna van Oost-Europa op een rij gezet. Kies uit de volgende mogelijkheden:

 

SNP Gezinsvakanties       Aanbieders Oost-Europa

SNP Vogelreizen 
Reizen binnen Europa 
Pharos Reizen van ANWB 
Natuurhuisje.nl 
Camper huren Europa 
Wildlife & natuurreizen wereldwijd 
Momondo vliegtickets vergelijken 
Natuurlijk Reizen.nl
Natuur excursies & tours oost-EuropaOost-Europa op SpottingWildlife

Oost-Europa is een omvangrijk deel van Europa en er bestaan verschillende definities van Oost-Europa. Wij richten hier ons enkel op Roemenië, Letland, Slowakije, Hongarije en ook Turkije omdat hier verschillende dier-en vogelsoorten zijn te spotten die wij hebben beschreven.  Flora van Oost-Europa

Slowakije, Hongarije en Roemenié hebben te maken met een bergachtig gebied die de Karpaten worden genoemd. De Karpaten is een halfcirkelvormige bergketen met een lengte van ongeveer 1500 km. Het gebergte strekt zich grotendeels uit over Tsjechië, Slowakije, Polen, Oekraïne en Roemenië. Uitlopers zijn te vinden in Oostenrijk, Hongarije en Servië. Het langste stuk ligt in Roemenië en het hoogste gedeelte wordt gevormd door de Hoge Tatra (tot 2655 m) in Slowakije. 

Rondom de Karpaten en Transsylvaanse Alpen in Romenië zijn er veel bossen te vinden met naaldbomen vinden we veel in het noorden van de Karpaten en loofbomen meer in het zuidelijke deel. In totaal zijn er rondom de karpaten ongeveer 1350 verschillende soorten planten geteld. Een ander belangrijk natuurgebied van Roemenië is de Donaudelta. Langs de Donau zelf kun je veel wilgen en populieren vinden terwijl je bij de grote delta van de Donau juist veel riet en graslanden vindt. De plantengroei bij de Donaudelta is verder erg uniek te noemen. Planten als waterlelies, drijfvarens en andere water- en moerasachtige planten zijn er veel te vinden. 

Ook in Slowakije zijn veel bossen te vinden met loofbomen en bossen met naaldbomen. De flora en ook de fauna zijn vergelijkbaar met die van Roemenië rondom de Karpaten. Slowakije heeft veel nationale parken en reservaten waar veel aandacht aan wordt besteed voor het behoud van de natuur.

Hongarije was vroeger grotendeels bedekt met bosachtige gebieden. Op de dag van vandaag is dat echter een ander verhaal. gelukkig zijn er nog wel verschillende beschermde natuurgebieden te vinden waar naast bijzondere plantensoorten ook veel verschillende vogelsoorten voor komen. Belangrijke natuurgebieden in Hongarije zijn bijvoorbeeld nationaal park Hortobágy, nationaal park Kiskunság en Nationaal park Balaton-hoogland.

Een heel ander land in dit rijtje is Estland. Estland is een vrij onbekende bestemming, maar biedt de natuurliefhebber zeker veel moois. Estland heeft grillige kustlijnen, waterrijke binnenlanden en groenbegroeide eilanden. Er komen ongeveer 1470 inheemse plantensoorten voor in Estland. De meeste bossen in Estland bestaan uit pijnbomen, de grove den, de berk, de esp en de gewone dennenbomen.Fauna van Oost-Europa

De meest opvallende diersoort van de Karpaten is de bruine beer. Andere grote zoogdieren zijn de gems, wolf, vos, hert, ree, wilde zwijnen, hazen, konijnen, marters en de lynx. Ook zijn de bossen en de bergen een belangrijk habitat voor verschillende soorten vogels zoals bijvoorbeeld spechten, hoenen, arenden en uilen.

Ook in Slowakije zijn veel van deze diersoorten te vinden, maar misschien in mindere mate.

Hongarije is daarentegen een belangrijk vogelland. Zo zijn er in Hongarije bijzondere vogelsoorten zoals de grote trap, zwarte ibissen en diverse reigersoorten.

In Estland wordt er per jaar meer dan 380 soorten vogels gespot. Estland kent dan ook veel verschillende landschappen waar verschillende soorten vogels zich thuis voelen om te broeden of om een stop te maken tijdens de vogeltrek naar het noorden. In Estland vindt je kustgebieden met grillige kustlijnen. Daarnaast zijn er in Estland talrijke eilanden, bossen, moerassen en andere natuurlandschappen die ideaal zijn voor veel vogelsoorten. Grote zoogdieren in Estland zijn elanden, reeën, wilde zwijnen, dassen, wasberen, vossen en bevers. Ook komen er in Estland bruine beren, wolven en lynxen voor.Meer informatie

Op het internet zijn meer websites te vinden met informatie over de flora en fauna van Oost-Europa. Neem daarvoor ook eens een kijkje op de volgende websites:

Landenweb - Planten en dieren van Roemenië, Estland, Slowakije, Hongarije en Turkije.Meer informatie over Oost-Europa


Dieren in Oost-Europa
Rondreizen door Oost-Europa 
Reisgidsen en natuurgidsen Oost-Europa
Vogels spotten in Estland
Vogels spotten in Hongarije 
Beren spotten in Roemenie
Vogels spotten in Roemenië
Beren spotten in Slowakije
Vogels spotten in Turkije
Flora en Fauna van Oost-Europa
Beste reisperiode en klimaat van Oost-Europa

SNP Vogelreizen Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Natuur-vakantiehuisjesGa hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurcampings


Of verblijf op de mooiste Campings in de natuur.

Natuurgidsen zoekenZoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

Wildlife en natuur vrijwilligerswerk


Op zoek naar leuke vrijwilligersprojecten met schildpadden, leeuwen, olifanten, dolfijnen, apen en andere dieren? Kijk dan eens bij de projecten voor AfrikaAmerikaAzië 
en Europa.