Follow & share
Instagram van Reizendoejezo
Afrika vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk met dolfijnen Zanzibar

 

Wilt u vrijwilligerswerk doen met dolfijnen in Tanzania bij Zanzibar? Vlak voor de kust van Tanzania ligt het voormalige slaveneiland Zanzibar en is gelegen in de Indische oceaan. In het warme water van de Indische Oceaan is uiteraard een fantastisch onderwater leven te ontdekken met de meest uiteenlopende vissen en zoogdieren. Zeer belangrijke inwoners zijn de dolfijnen die regelmatig hun kunstjes in het water komen vertonen en nieuwsgierig naar de boten met toeristen komen kijken. Tegenwoordig zijn er jammer genoeg soms meer boten met toeristen dan dolfijnen. En dat is nou net niet de bedoeling. Als vrijwilliger help je mee met het onderzoeken naar de relatie tussen de dolfijnen en de steeds groter wordende groep toeristen die de dolfijnen van dichtbij willen zien. Een zeer nuttig vrijwilligersproject in een fantastisch mooie omgeving. SpottingWildlife heeft de volgende informatie over vrijwilligerswerk in Tanzania op een rij gezet:Gratis informatiedagen       Tanzania projecten

Wildlife bescherming project
Monduli regenwoud project
Vrijwilligerswerk met dolfijnen

 

 Dolfijnen in Tanzania

Als vrijwilliger zul je de meeste tijd doorbrengen in de kleine dorpjes Jambiani en Kizimkazi, gelegen aan de zuidkust van Zanzibar. Een heel mooi en rustig gedeelte van het eiland en ongeveer een uurtje rijden vanaf de hoofdstad Stone Town. Jambiani is een langgerekt dorp aan de kust van Zanzibar waar de prachtige witte stranden eindeloos lijken te zijn. Kizimkazi is een gemoedelijk visserdorpje in het zuidwesten van Zanzibar in de Menai Bay Conservation Area. 
Menai Bay is een belangrijk natuurgebied  en een thuishaven voor verschillende soorten vogels, vissen, dolfijnen en zelfs walvissen (juni-oktober). Met name de zeer vriendelijke en niewsgierige tuimelaars (soort dolfijn) zijn hier inmiddels een behoorlijke toeristenattractie geworden. Dagelijks vertrekken er vele vissersbootjes met toeristen om deze grappige vrienden van dichtbij te bekijken. Sommige toeristen duiken zelfs het water in om met ze te zwemmen en te spelen! Hoewel deze dolfijnen al die aandacht tot op zekere hoogte best leuk vinden, worden ze soms door meer dan 20 boten omringd! En dat is wel heel veel aandacht voor een beetje dolfijn. Ze kunnen daardoor erg gestrest raken, zeker wanneer er kleintjes bij zijn die nog gevoed moeten worden.


Foto Activity InternationalDolphin Research and Marine Conservation project

Het belangrijkste doel van het Dolphin Research and Marine Conservation project is dan ook om onderzoek te doen naar het gedrag van de dolfijnen (in bijzijn van mensen) en de interactie tussen de dolfijn en de mens te onderzoeken. Mogelijke werkzaamheden van een vrijwilliger

- Onderzoeken/gegevens verzamelen van de dolfijnen (gedrag, voeding, dagelijkse gewoontes, reactie op mensen, aantallen, foto's maken etc)
- Gegevens verzamelen over aantallen toeristen (dagelijks, wekelijks, per seizoen)
- Interactie dolfijnen en toeristen onderzoeken en gegevens daarover verzamelen
- Gegevens verzamelen over aanwezige walvissen (juni - oktober)
- Onderzoek doen naar de conditie van de koraalriffen
- Onderzoek doen naar de verscheidenheid aan schelpen
- Engelse les geven aan de lokale gidsen
- Opzetten, ontwikkelen, onderhouden van een onderzoekscentrum in Kizimkazi met informatie over de dolfijnen, haaien, walvissen en andere soorten vissen. Daarnaast ook info over natuurbehoud en natuurbeheer. Dit informatiecentrum is voor toeristen, schoolkinderen, vissers, eilandbewoners maar ook voor toekomstige vrijwilligers.  Deze infomatie (verkregen uit onderzoek) moet een stukje bewustwording op gang helpen zodat mensen zorgvuldiger, bewuster en verstandiger met flora en fauna omgaan in de toekomst.
- Alle verzamelde data en gegevens worden gebruikt door de Academic and Research Institutions in Zanzibar. De verschillende onderzoeken zijn heel erg nodig maar door gebrek aan mankracht kwam het maar steeds niet goed van de grond. Door te gaan samenwerken met African Impact zal het broodnodige onderzoek ondersteund worden door buitenlandse vrijwilligers die zich willen inzetten voor dit goede doel. Door de onderzoeksresultaten te analyseren kan het Instituut bijvoorbeeld advies geven over regelgeving omtrent toeristenbootjes die dolfijnen willen spotten. Er zal een balans moeten komen tussen de wensen van de mens en het welbevinden van de dolfijnen. Een duurzame oplossing waar beide partijen mee kunnen leven, letterlijk en figuurlijk.
- Community projecten: Naast deze ontzettend nuttige en leerzame werkzaamheden, help je de lokale gemeenschap ook nog eens mee in zogenaamde community projecten. Je helpt mee de stranden schoon te houden, je helpt mee om een school eens goed in de verf te zetten, je geeft voorlichting over het belang van de onderzoeken, je geeft Engelse les aan de lokale gidsen die toeristen rondleiden....genoeg te doen! 
Meer project informatie

Ga jij dus binnenkort vele dolfijnen spotten, onderzoek doen en andere vrijwilligerswerktaken op je nemen? Bekijk dan de pagina
Dolfijnen in Tanzania project op de pagina van Activity International. Meer wildlife vrijwilligersprojecten

Afrika vrijwilligerswerk met dieren
Amerika vrijwilligerswerk met dieren
Azië vrijwilligerswerk met dieren 
Europa vrijwilligerswerk met dieren 
Oceanië vrijwilligerswerk met dieren

 

  
Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Natuur-vakantiehuisjesGa hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurcampings


Of verblijf op de mooiste Campings in de natuur.

Natuurgidsen zoekenZoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

Wildlife en natuur vrijwilligerswerk


Op zoek naar leuke vrijwilligersprojecten met schildpadden, leeuwen, olifanten, dolfijnen, apen en andere dieren? Kijk dan eens bij de projecten voor AfrikaAmerikaAzië 
en Europa.