Follow & share
Instagram van Reizendoejezo
Europa projecten

Vrijwilligerswerk met schildpadden op Zakynthos

 

Wil je ook vrijwilligerswerk doen met zeeschildpadden? Op het Griekse eiland Zakynthos is dit mogelijk. De kustlijn van Zakynthos is ongeveer 110 km, terwijl maar een klein deel uit zandstranden bestaat. De bekende zeeschildpadden (Caretta caretta) nest vooral op de stranden van de Golf van Laganas in het zuiden van Zakynthos. Door toezicht door ARCHELON heeft het wetenschappelijk kunnen bewijzen dat de Baai van Laganas de belangrijkste nestplaats is van de loggerhead zeeschildpadden in de Middellandse Zee. Hierdoor is het gebied in het Natura-programma van de EU opgenomen en heeft het in 1999 voor de oprichting van het National Marine Park Van Zakynthos gezorgd. Dit was het eerste nationale park dat werd gecreëerd om bedreigde zeeschildpadden en andere bedreigde planten- en diersoorten te beschermen. SpottingWildlife heeft de volgende informatie over het vrijwilligersproject schildpadden op Zakynthos op een rij gezet:
Het werk van ARCHELON in Zakynthos

ARCHELON heeft al jaren vrijwilligers op Zakynthos die zich inzetten voor het behoud van zeeschildpadden en de bijbehorende habitat. Elk jaar sinds 1983 wordt tijdens het nestseizoen uitgebreid veldwerk verricht door ARCHELON en sinds 2000 is dit gedaan in samenwerking met het Management Agency of the National Marine Park van Zakynthos. Het veldwerk bestaat uit het controleren van schildpadden, nesten, de stranden, actief strandbeheer en het bewust maken van het publiek.

Sinds 1987 proberen de 150 vrijwilligers elk jaar het publiek  van Zakythos bewustzijn bij te brengen over de staat van de schildpadden op Zakynthos. Elk jaar worden ongeveer 70.000 bezoekers op de informatiestations geïnformeerd. Zo worden er presentaties gehouden in hotels, op tourboten en op de neststranden. ARCHELON-vrijwilligers werken ook samen met Nationale Park van Zakynthos en zorgen er voor 24 uiur per dag de nestende stranden te beschermen en te zorgen voor naleving van de regelgeving.Ook vrijwilligerswerk doen?

Wil je ook meehelpen met het vrijwilligersproject op Zakynthos? Dan is dat hartstikke goed mogelijk. Minimaal 3 weken is zeker nodig om een goed steentje te kunnen bijdragen aan het voorbestaan van de zeeschildpadden.

ARCHELON, de Bescherming van de Schildpad van Griekenland
57 Solomou Street, GR-104 32, Athene, Griekenland
E-mail: volunteers@archelon.gr, www.archelon.gr 
Meer informatie over vrijwilligerswerk

Vrijwilligers worden uitgenodigd om op het eiland Zakynthos te werken. Ook jij kan dit zijn. Er zijn veel verschillende soorten werkzaamheden rondom de basiskamp dat iedereen die natuur en schildpadden een warm hart toedraagt kan helpen. Dus je hoeft niet persee een studie gevolgd te hebben. Naast het vrijwilligersproject op Zakynthos is het ook mogelijk om andere projecten van ARCHELON te volgen. In Peloponnesus (Kyparissia Bay, Koroni en Lakonikos Bay) zullen vrijwilligers nesten beschermen tegen predatie van vossen en andere zoogdieren en helpen bij het runnen van het gevestigde Natuurinformatiecentrum van Agiannaki (Kyparissia Bay). Op het eiland Kreta (Chania, Rethymno en Messara) zullen de deelnemers werken aan de implementatie van een beheersplan voor de nestgebieden. Bij het Sea Turtle Rescue Center zullen vrijwilligers de kans krijgen om deel te nemen aan de dagelijkse behandeling van zeeschildpadden die meestal verwondingen veroorzaken als gevolg van hun toevallige vangst in vistuig en helpen bij het vergroten van het bewustzijn onder het publiek. Het laatste project is het Amvrakikos-project, dat heel uniek is en erop gericht is om informatie te verkrijgen over mannelijke zeeschildpadden die gebruik maken van de rodeo-techniek.

Een vrijwilligersproject volgen is meer dan alleen schildpadden en natuur beschermen. Je zal in enkele weken tijd veel ervaring op doen, veel mensen leren kennen en herinneringen maken die je nooit meer vergeten zal.ZOMERPROJECTEN (midden mei tot half oktober)

Als je ervoor kiest om deel te nemen aan een zomerproject, let op dat u wordt gevraagd deel te nemen aan de volgende drie hoofdactiviteiten die hieronder worden beschreven:

1. Nestbeheer en bescherming van de habitats
2. Publiek besef
3. Onderhoud en dagelijkse takenDe belangrijkste neststranden

Er zijn zes nestende stranden in de baai van Laganas, met een totale lengte van 5,5 km. Dit zijn Marathonissi, East Laganas, Kalamaki, Sekania, Daphni en Gerakas. Elk jaar, van begin mei tot half augustus, leggen de vrouwlijke zeeschildpadden hun eieren op deze stranden. Gemiddeld worden elk jaar 1.185 nesten gemaakt.
Zeeschildpadden spotten

Zakynthos heeft het voorrecht om elke zomer een zeer groot aantal zeeschildpadden in de baai van Laganas te verwelkomen. Ze migreren duizenden kilometers om binnen de baai samen te komen. Schildpadden spotten door strandbezoekers en tourboten is een activiteit die verenigbaar is met ecotoerisme en geeft een positief resultaat. Het publiek wordt namelijk bewust van het feit dat er ook zeeschildpadden in de Middellandse zee leven, maar erg kwetsbaar zijn. De ervaring om een zeeschildpad in het wild te spotten zal je niet snel vergeten en is gewoon toegestaan. Wel onder enkele voorwaarden:

- De hoeveelheid tijd die bij dezelfde schildpad wordt besteed, bedraagt niet meer dan 10-15 minuten.

- Er is een afstand van 10-15 meter tussen de schildpad en de waarnemer.

- Een klein aantal waarnemers zijn tegelijkertijd aanwezig en er mogen niet meer dan twee boten in de buurt van de schildpad zijn).

- De waarnemers moeten kalm en stil moeten blijven.

- Observatieboten moeten met een lage snelheid varen (dat wil zeggen niet meer dan twee knopen), om de schildpad niet te storen.

- Elk fysiek contact met de schildpad moet vermeden worden.

- Het dier MOET niet van de voorkant benaderd worden, en de boten mogen er niet overheen gaan.

- Waarnemers bewegen zich weg op de eerste aanwijzing dat de schildpad wordt verstoord (bijvoorbeeld plotselinge verandering van richting, versnelling, plotselinge duik tijdens het bukken, vaak ademen).

- Tochten worden alleen tijdens de dag (en niet tijdens de nacht) gemaakt.

- Observatieactiviteiten voor zeeschildpadden die in de Baai van Laganas worden uitgevoerd, volgen echter niet altijd de basisregels van duurzame observatie, evenmin volgen ze de voorschriften voor dit speciale gebied (bijv. De snelheidsgrens van 6 knopen om botsing te voorkomen met een zeeschildpad ), Waardoor de schildpadden vaak in gevaar komen.

- Alle bezoekers van het Nationaal Marine Park van Zakynthos moeten volledig op de hoogte zijn van de bestaande regelgeving om het welzijn van de belangrijke zeeschildpopulatie in de Baai van Laganas te waarborgen. Deze regels zijn opgesteld om de harmonieuze samenleving van mensen en zeeschildpadden tot voordeel van beide te waarborgen.Meer informatie over Griekenland


Dieren in Griekenland
Rondreizen door Griekenland 
Vakantiehuisjes in de natuur van Griekenland

Natuurgidsen Zakynthos en Lesbos
Schildpadden bij Zakynthos
Snorkelen en duiken bij Zakynthos
Vrijwilligerswerk in Griekenland
Vrijwilligerswerk met schildpadden op Zakynthos
Vogels spotten in Lesbos
Vlinders spotten in Griekenland
Flora en Fauna van Griekenland
Beste reisperiode en klimaat van Griekenland

 Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Natuur-vakantiehuisjesGa hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurcampings


Of verblijf op de mooiste Campings in de natuur.

Natuurgidsen zoekenZoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

Wildlife en natuur vrijwilligerswerk


Op zoek naar leuke vrijwilligersprojecten met schildpadden, leeuwen, olifanten, dolfijnen, apen en andere dieren? Kijk dan eens bij de projecten voor AfrikaAmerikaAzië 
en Europa.