Follow & share
Instagram van Reizendoejezo
Afrika

Flora en Fauna van Egypte

 

Ga je binnenkort een stedentrip maken naar Cairo? Of kies je voor een Nijlcruise en een strandvakantie aan de rode zee? In Egypte kan het allemaal. Ook op het gebied van flora en fauna heeft Egypte een reden om naar Egypte te reizen. Egypte bestaat natuurlijk voor een groot deel uit woestijn maar beschikt ook over de Nijl, de Sinaïgebergte en de Rode zee vol met riffen en verschillende zeedieren. Alles bij elkaar zorgt toch voor een noemenswaardige flora en fauna. Daarom hebben wij verschillende algemene informatie over de flora en fauna op een rij gezet. Kies uit de volgende mogelijkheden voor meer informatie over de planten en dieren in Egypte:      Aanbieders Egypte
 
SNP Natuurreizen in Egypte 
Met Dagboek Reizen naar Egypte 
Koningaap - Reizen naar Egypte 
SNP Natuurreizen in Egypte 
Reizen naar M-Oosten & N-Afrika 
Egypte met TUI.nl 
Momondo vliegtickets vergelijken 
Trivago hotels vergelijken
Duik- & snorkel excursies Egypte


Flora van Egypte

Egypte is gelegen in het Noord-oosten van Afrika en op de grens met Azië. Ook wordt Egypte wel eens ingedeeld bij het Midden-Oosten. De flora en fauna van Egypte behoorlijk gevarieerd voor een land met veel woestijn. Afgezien van de vruchtbare Nijlvallei is het grootste deel van het Egyptische landschap woestijn. Bergachtig gebied vinden wij in het Sinaïgebergte met de hoogste top op 2642 meter.  In Egypte zijn er verder een paar verspreide oases te vinden en heeft het natuurlijk een kustlijn aan de Middellandse Zee, de Golf van Suez, de Golf van Aqaba en de Rode Zee. Elke geografische regio heeft een diversiteit aan planten en dieren die zich allemaal hebben aangepast aan hun eigen specifieke leefomgeving.

De Nijl en de bijbehorende vallei is de meest vruchtbare gebied van Egypte. In de Nijlvallei kun je geteelde gewassen vinden zoals katoen, granen, suikerriet, bonen, oliehoudende zaden en aardnoten. Verder komen er in Egypte dadelpalmen voor. Net als platanen, johannesbrood en Acaciabomen. De meeste fruitbomen zijn in Egypte geplant en ook de eucalyptus is geïntroduceerd. De rijke delta wordt ook gebruikt voor de teelt van druiven, groenten en bloemen. Het papyrusriet dat vroeger de rivier bekleedde, is nu beperkt tot het uiterste zuiden van het land, evenals de krokodillen en nijlpaarden die vroeger overvloedig waren.

Grote delen van de woestijngebieden zijn volledig verstoken van vegetatie. De planten die er wel groeien zijn aangepast aan de droge omstandigheden en hebben de neiging klein en taai te zijn. Denk daarbij aan acaciabomen, palmen, vetplanten, stekelige struiken en grassen. Sommige planten hebben een kortstondige levensstijl, ontspruiten of springen in het leven wanneer de regen valt. In de bergen van de oostelijke woestijn groeit de boom Balanites aegyptiaca, het open vlekkerige bos is restanten van bossen die vroeger deze hele regio bedekten.

In het kustgebied van de Golf van Suez groeit dankzij de regenval mossen, varens en verschillende vaatplanten.Fauna van Egypte

Eens had Egypte een koeler, natter klimaat dan het nu is. Oude grafschilderingen tonen giraffen, nijlpaarden, krokodillen en struisvogels. Ook zijn er rotstekeningen te vinden in Silwa Bahari met olifanten, witte neushoorns, gerenuk en andere diersoorten. De Egyptische wezel is een van de weinige endemische soorten in Egypte.

De meeste zoogdieren van de Westelijke Woestijn zijn in de loop van de jaren uitgestorven. In de oostelijke woestijn worden wel dieren aangetroffen zoals de gestreepte hyena, steenbokken, gouden stekelige muis, vossen, de zandpatrijs, de gestreepte scrubzanger, de rouwende tapuit en de witgekroonde tapuit zijn kenmerkend voor deze regio. De hoge rotsachtige bergen in het zuiden is het leefgebied voor de aardwolf, gestreepte bunzing en gemeenschappelijke genet.

Vogels zijn er in overvloed in Egypte. Vooral in de Nijlvallei en de Deltaregio zijn veel vogelsoorten te vinden. De roofvogels in Egypte zijn onder andere gieren, arenden, haviken, valken en uilen. Andere grote vogels zijn ooievaars, flamingo's, reigers, zilverreigers, pelikanen, kwartels, sunbirds en gouden wielstaarten. In totaal zijn er ongeveer 480 soorten vogels geteld. De meest bedreigde diersoorten zijn de roodhalsgans, de witkopeend, de Balearische pijlstormvogel, de Egyptische gier, de gier van Rüppell, de sociale kievit, de wulp met slanke snavel, de valk van de saker en de geel- breasted gors. Egypte bevindt zich op een belangrijke vogeltrekroute tussen Eurazië en Oost-Afrika en ongeveer tweehonderd vogelsoorten migranten passeren twee keer per jaar. 

Ongeveer 30 soorten slangen komen voor in Egypte. Ongeveer de helft van deze slangen zijn giftig. Deze omvatten de Egyptische cobra, valse gladde slang en de gehoornde adder. Er zijn ook talloze soorten hagedissen. Boven de Aswan-dam zijn de oevers van het meer van Nasser grotendeels kaal, maar het meer ondersteunt wel de laatst overgebleven Nijl-krokodillen en Afrikaanse schildpadden in Egypte. Meer dan honderd soorten vissen leven in de Nijl en de Delta regio. Meer informatie

Wil je meer informatie over de flora en fauna van Egypte? Neem dan eens een kijkje op de website van Wikipedia of op een van de volgende websites met informatie over Egypte: 


Landenweb - planten en dieren Egypte 
Meer informatie over Egypte

Dieren in Egypte 
Duikreizen naar Egypte 
Reisgidsen van Egypte

Zwemmen met zeekoeien in Marsa Alam
Zwemmen met dolfijnen in Egypte
Duiken en snorkelen bij Sharm el Sheik
Duiken en snorkelen bij Marsa Alam 
Flora en Fauna van Egypte

Beste reisperiode en klimaat van Egypte

 


 

 Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Natuur-vakantiehuisjesGa hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurcampings


Of verblijf op de mooiste Campings in de natuur.

Natuurgidsen zoekenZoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

Wildlife vrijwilligerswerk

Wildlife en natuur vrijwilligerswerk


Op zoek naar leuke vrijwilligersprojecten met schildpadden, leeuwen, olifanten, dolfijnen, apen en andere dieren? Kijk dan eens bij de projecten voor AfrikaAmerikaAzië 
en Europa.