Follow & share
Instagram van Reizendoejezo
Azië

Flora en Fauna van Indonesië

 

Reisliefhebbers van Indonesië zijn ongetwijfeld ook liefhebber van de natuur. Naast de grote steden en de kustplaatsen met tropische stranden is er in Indonesië ook veel natuur te vinden. Naast de natuur staat Indonesië ook bekend om de vele eilanden. Samen met de verschillende landschappen en de diverse klimaten maken Indonesië tot een land met een grote biodiversiteit. De flora en fauna in Indonesië is dus erg bijzonder en zeker de moeite waard om te bezoeken. SpottingWildlife heeft verschillende informatie over de flora en fauna van Indonesië op een rij gezet. Kies uit de volgende mogelijkheden:

 

SNP Natuurreizen Indonesië       Aanbieders Indonesië 

SNP Natuurreizen in Indonesië 
FOX Reizen van ANWB Indonesië 
Individuele reizen naar indonesië 
Riksja Indonesie reizen 
Yourway2go - Indonesie 
Reizen naar Azië met Sawadee 
Momondo vliegtickets vergelijken 
Trivago hotels vergelijken
Wildlife & natuur excursie Indonesië 






Flora en Fauna

Door zijn afmetingen, tropische klimaat en doordat het een eilandenrijk is, bezit Indonesië na Brazilië 's werelds grootste biodiversiteit. De flora en fauna zijn een mix van zowel Aziatische als Australische soorten. Ooit was een groot gedeelte van de eilanden zoals Sumatra, Borneo en Bali verbonden met het Aziatische vasteland en ze bezitten daardoor een grote rijkdom aan Aziatische soorten. Grote diersoorten zoals de Sumatraanse tijger, Javaanse neushoorn, orang-oetan, Aziatische olifant en luipaard kwamen ooit oostelijk tot aan Bali voor. Tegenwoordig zijn zowel hun aantallen als hun leefgebied drastisch ingekrompen. Het land wordt voor ongeveer 60% met bos bedekt. Op Kalimantan en Sumatra bestaat de begroeiing vooral uit Aziatische soorten. Op Java zijn de meeste bossen gekapt voor menselijke bewoning en voor landbouwdoeleinden. Celebes, Kleine Soenda-eilanden en Maluku zijn al sinds zeer lange tijd niet meer verbonden met het Aziatische vasteland en hebben een eigen unieke flora en fauna ontwikkeld. Nieuw-Guinea was onderdeel van de Australische landmassa en daarom zijn de soorten op dat eiland sterk verwant met de Australische soorten, waaronder meer dan 600 vogelsoorten.

Indonesië is na Australië het tweede land wat betreft het percentage endemische soorten. 26% van de 1531 vogelsoorten en 39% van de 515 zoogdiersoorten is endemisch in Indonesië. De 80.000 km kustlijn van Indonesië wordt voornamelijk omringd door tropische zeeën die bijdragen aan de hoge biodiversiteit. Indonesië heeft een zeer grote verscheidenheid aan zee en kust ecosystemen, waaronder stranden, duinen, estuaria, mangrovebossen, koraalriffen, zeegrasvelden, moddervlaktes en getijdevlaktes.

De Britse wetenschapper Alfred Wallace, beschreef de scheidslijn tussen de distributie van Indonesische Aziatische en Australische soorten. De zogenaamde Wallacelijn, geeft de grens aan tussen de Aziatische en de Australische fauna. De lijn loopt grofweg noord-zuid langs de rand van het Australische continent tussen Kalimantan en Celebes en door de diepe straat van Lombok, tussen Lombok en Bali. Westelijk van deze lijn zijn de flora en fauna voornamelijk Aziatisch, oostelijk van Lombok neemt het percentage Australische soorten toe. In zijn boek uit 1869 genaamd The Malay Archipelago, beschreef Wallace een groot aantal soorten die uniek zijn voor deze regio die tegenwoordig soms ook wel Wallacea genoemd wordt.

De hoge populatiedruk en snelle industrialisatie zijn belangrijke bedreigingen voor de ecologie. Aan deze bedreigingen wordt in Indonesië slechts mondjesmaat prioriteit gegeven door de hoge mate van armoede en een ineffectieve overheid. Een van de belangrijke ecologische problemen is de grootschalige ontbossing (waarvan een groot gedeelte illegaal) en de daarmee gepaard gaande bosbranden die voor sterke smogvorming zorgen in grote gedeeltes van westelijk Indonesië, Maleisië en Singapore. Andere problemen zijn overbevissing en milieuproblemen die gepaard gaan met de snelle verstedelijking en economische ontwikkeling, zoals luchtvervuiling, verkeersopstoppingen, problemen met de afvalverwerking en drinkwater-en afvalwatermanagement. Vernietiging van hun natuurlijke habitat bedreigt een groot gedeelte van de inheemse soorten, waaronder 140 zoogdieren die door de IUCN geclassificeerd worden als bedreigd en 15 soorten die als zeer kritisch bedreigd worden geclassificeerd, waaronder de orang-oetan. Informatie en teksten zijn van Wikipedia.



Meer informatie

Wil je meer informatie over planten en dieren van Indonesië? Neem dan een kijkje op de volgende websites:

Landenweb - Planten en dieren van Indonesië 
Flora en fauna op Wikipedia



Meer informatie over Indonesië

Dieren in Indonesië
Rondreizen door Indonesië 
Reisgidsen van Sumatra en Kalimantan
Orang-oetan in Bukit Lawang
Orang-oetan in Kalimantan
Komodovaraan bij Komodo nationaal park
Duiken en snorkelen bij Bali
Duiken met manta's bij Nusa Penida
Dolfijnen bij Lovina
Vrijwilligerswerk met Orang-oetans 
Flora en Fauna van Indonesië
Beste reisperiode en klimaat van Indonesië

 



Indonesie reizen 



Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Natuur-vakantiehuisjes



Ga hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurcampings


Of verblijf op de mooiste Campings in de natuur.

Natuurgidsen zoeken



Zoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

Wildlife vrijwilligerswerk

Wildlife en natuur vrijwilligerswerk


Op zoek naar leuke vrijwilligersprojecten met schildpadden, leeuwen, olifanten, dolfijnen, apen en andere dieren? Kijk dan eens bij de projecten voor AfrikaAmerikaAzië 
en Europa.